Hårfjerning: Den store guide til at blive hårfri
Giv hårfjerningsrutinen et grundigt tjek sammen med os, når vi guider dig til den mest effektive hårfjerning ved hjælp af forskellige metoder.
Forskellige metoder til hårfjerning:
1. Barbering
Fordele: Den klassiske barbering er den mest populære hårfjerningsmetode i Danmark, og den har da også sine fordele: Det er hurtigt, praktisk og nemt at gå til.
Ulemper: Desværre holder resultatet ikke så længe, da hårstråene bliver skåret lige over, hvilket giver en skarp kant på hårstrået, som kan mærkes, når håret vokser ud igen. Derudover har de fleste også prøvet, at der ryger et lille stykke hud med i farten, som giver knap så flatterende sår.
TIP: Er barbering din ynglingsmetode til at fjerne hår, kan du minimere risikoen for røde knopper og indgroede hår ved at barbere med hårenes retning, når du barberer dine ben. Armhulen er lidt mere besværlig, da hårene her vokser i forskellige retninger, men forsøg at barbere i samme retning. Prøv også med en barberingscreme eller gel. De fleste af dem har både fugtgivende og beroligende ingredienser, som dæmper irritation.
2. Voks
Fordele: Frygt ej skræmmehistorier om brændende varm voks, for der er sket meget på området de seneste år. Den klare fordel ved voks er, at hårene bliver revet ud ved roden, og derfor tager det længere tid, før de vokser frem igen. Resultatet holder således ofte i fire til seks uger. Vil du forsøge dig med det selv, findes der både strips, der er klar til brug, og forskellige ”sæt” med voks og tilhørende strips. Nogle skal opvarmes, mens andre kan bruges kolde.
Ulemper: Vælger du en varm voks, skal du være opmærksom på temperaturen. Voksen skal være varm og flydende, så den kan få godt fat i hårene – men ikke brændende.
TIP: Når den kommer på huden, bliver den afkølet og fast, så hårene hænger i og med et snuptag kan rives af. Den må ikke sidde i for lang tid og blive kold, så den bliver for fast og kan hive lidt af huden med sig. Lad den sidde et til to minutter, og riv så mod den retning, hårene vokser i. Ansigt, bikinilinje og armhuler er ofte særligt sensitive, så her kan du med fordel vælge de små strips, hvor voksen allerede er på.
3. Epilator
Fordele: Epilatoren er en slags ”barbermaskine” og består af mange små pincetter, der trækker hårene ud ved roden. Fordelen er, ganske som med voks, at resultatet holder længere, når håret rives ud ved roden i stedet for at blive skåret over som ved barbering. Epilatoren bruges ved at køre den lille skinne med pincetterne hen over det område, hvor du ønsker at fjerne hårene. Alt efter hvilken model og hvilket mærke du vælger, kan de have forskellig intensitet og tempo.
Ulemper: Det lyder ikke rart, og mange er derfor lidt skræmte ved tanken. De fleste oplever dog, at det ikke gør decideret ondt at bruge den, men at det nærmere føles lidt ubehageligt at få trukket hårene ud med maskinen.
4. Laser
Fordele: Hårfjerning ved hjælp af laser er en nyere, men effektiv metode til permanent hårfjerning. Ved behandlingen optages varmen fra laserlyset i de mørke hår, så de opvarmes og går til grunde og dermed forsvinder helt eller delvist. Det bedste resultat opnås ved behandling af mørke hår på lys hud, så behandlingen er mest effektiv om vinteren, når huden er blegest. En behandling tager kun 10-20 minutter per gang, og det anbefales, at du venter 1-3 måneder mellem hver behandling. Tyspisk tager det omkring seks behandlinger, før hårene er helt væk – for altid.
Ulemper: Er dine hår helt lyse eller grå, er behandlingen ikke effektiv. Og så er det den tunge pengepung, du skal have med, når du vil blive hårene kvit for altid. Men så behøver du heller ikke købe en eneste skraber igen.
Tip: Vær opmærksom på, om den klinik, du opsøger, er godkendt af Sundhedsstyrelsen, og om der er fagligt kompetent personale til at udføre behandlingerne, dvs. som minimum én autoriseret sygeplejerske. Der skal også være en læge tilknyttet, selv om hun ikke selv udfører behandlingerne.
Læs også: Kvinde, slip af med overskægget
5. Hårfjerningscreme
Fordele: Man kunne godt få tanken, at hårfjerningscreme er noget giftigt stads. Det er det ikke. Hårfjerningscreme virker, fordi det indeholder et salt med høj pHværdi kaldet thioglycolat, og det opløser simpelthen det keratin, som håret består af. Lader man hårfjerningscreme sidde på huden, svækkes hårstrået, og efter tre til seks minutter kan det let fjernes med en skraber. Ud over saltet indeholder cremen mikroskopiske perler med et fedtstof, som lægger sig på huden og beskytter mod det aktive stof i produktet. Fordelen ved at bruge hårfjerningscreme er, at det er stort set lige så nemt som at barbere sig, men man risikerer ikke at skære sig. Nogle oplever også, at de på længere sigt får mindre hårvækst i det område, de anvender cremen på.
Ulemper: Har du tendens til allergi, skal du være forsigtig med hårfjerningscremer, og det anbefales altid at teste cremen på et mindre område. Allergiker eller ej bør du aldrig lade cremen sidde længere end ti minutter – så en ulempe her er selvfølgelig, at du skal holde øje med tiden.
>> VEET-hårfjerningscreme med esentielle olier efterlader huden blød og glat