Selvudvikling
12. oktober 2016

Kommer du (også) til at sige en masse, du egentlig ikke har lyst til?

Kender du følelsen af, at have fortalt om alt om parforholds-problemer og pinligheder, mens din samtalepartner stædigt har holdt sig til vejret og havearbejde? Så læs lige med her.
Af: Annette Aggerbeck (redigeret af Lindi Winkel)
Er du for åben?

Åhh, nej, det sagde jeg bare ikke…”

Vi kan føle os triste og skamfulde, når vi føler, vi har været for åbne om os selv over for andre. Men hvordan kan vi undgå at fortælle mere om os selv, end vi dybest set ønsker? Få psykoterapeut MPF Pernille Fournais’ ni gode råd her.

1. Hvis du har oplevet en situation, hvor du har været for åben om dig selv, så svar på følgende spørgsmål: Hvordan kan det være, at jeg fortæller det? Hvad vil jeg opnå med det? Gavner min åbenhed vores forhold? Hvad har jeg selv brug for? Hvordan kan jeg få dækket mit behov?

2. Det er vigtigt at vide, hvorfor du har behov for at fortælle noget. Så er det lettere af afgøre, om du skal gøre det eller lade være.

3. Forsøg at se på dig selv med milde øjne – vi kommer alle sammen til at være for åbne om os selv indimellem. Vi kan alle blive opslugt af vores egne historier. Du vil højst sandsynligt opdage, at du føler dig lettet, når du forstår, hvorfor du havde behov for at fortælle det, du gjorde.

4. Vælg at omgive dig med mennesker, der interesserer sig for dig og lytter empatisk til dig.

5. Søg professionel hjælp, hvis du opdager, at din åbenhed er et mønster, du har svært ved at slippe.

6. Når vi kritiserer os selv for at være for åbne, kommer vi let til at bekymre os om alt det, der kan ske ved, at vi har fortalt for meget. Så stands dig selv, før dine tanker begynder at køre i ring, og undersøg, hvad der i værste fald kan ske. Tit er det slet ikke så slemt, som vi forestiller os.

Læs også: 6 sunde ting, du kan gøre for dig selv. Ifølge Sofie Hagen.

7. Husk, at hvis du kan mærke, at den anden trækker sig fra dig, når du åbner op, så er det ikke nødvendigvis et tegn på, at du er for meget, men kan derimod handle om, at den anden ikke kan rumme dine betroelser og ikke evner at sige fra.

8. Ofte har vi det med at buse ud med noget meget personligt, fordi vi ikke kan holde smerten ud og ubevidst ønsker, at andre skal fjerne den fra os. Men det er vigtigt at vide, at andre ikke kan fjerne vores smerte.

9. Acceptér også, at det er sværere for mænd at lytte til dybe og svære ting. Så måske er det ikke din mand, du skal betro dig til om alt, og så kan en veninde være sagen.

Læs også: 11 tips til at mærke hvad du har lyst til

Læs mere om:

Læs også