Træt af at være vinterbleg? Sådan får du det bedste resultat med en selvbruner
Vi er blevet tudet ørene fulde af fakta om solskader, hudkræft og andet skidt – men det ændrer ikke ved, at vi elsker solkysset hud. Og bruger du din selvbruner rigtigt, kan du sagtens undgå orange plamager og giraf-look.
Læs også: Se en videoguide til, hvordan du påfører selvbruner
Sådan virker en selvbruner
Når vi solbader, er det det dybeste lag af hudens yderste lag epidermis, der påvirkes. Når vi bruger selvbruner, er det det yderste lag af epidermis, der påvirkes, og det er således ikke hudens egne pigmenter, der giver os kulør. I stedet er det ingredienser, oftest et stof kaldet DHA (dihydroxyacetone), der interagerer med de døde hudceller i hudlaget og dermed giver farve. Det er også derfor, at kulør, som vi får af selvbruner, ikke holder lige så længe som den brune farve, vi får af solbadning.
Sådan gør du ansigtet klar til selvbruner
Mekanisk eksfoliering
Inden du kaster dig ud i en selvbruner til ansigtet, er det en god idé at eksfoliere, så gamle, døde hudceller ikke ødelægger det solkyssede resultat. Men hvordan du skal gribe det an, afhænger af din hudtype. De fleste bruger det, man kan kalde en mekanisk eksfoliering – det er den type produkter, hvor slibekorn gør jobbet for dig.
Slibekornene kan have forskellig størrelse – og dem med de store korn er altså kun til dig med en robust hud. Har du en mere sensitiv af slagsen, så gå efter de fine korn, hvis du er til den mekaniske eksfoliering. Vi er glade for den bløde scrub fra Comfort Zone, der effektivt gør huden klar. Comfort zone Active Pureness Scrub (75 ml, 215 kr.) (link fjernet). Er din hud sart, er Clinique 7-day Scrub Cream Rinse (100 ml, 235 kr.) et godt bud - her er kornene meget fine.
Du kan også eksfoliere ved at anvende et produkt, der indeholder ingredienser, der kemisk løsner hudens celler. På den måde kommer du ikke til at overskrubbe og skade huden med slibekorn, så denne type kan være bedre til dem med sensitiv hud. Et eksempel på ingredienser, der virker eksfolierende, er AHA, som vi også kender som frugtsyre. Er du ikke vant til denne slags eksfoliering, så gå efter de lave koncentrationer, eller spørg en kosmetolog til råds.
Har du mod på at eksfoliere kemisk, bliver det ikke ret meget nemmere end med Rodial, hvor vatrondeller med produktet ligger klar til brug! Rodial Glamoxy 15% Fruit Acid Exfoliating Pads, 50 stk, 545 kr.
Sådan forbereder du huden på kroppen til selvbruner
Når det kommer til selvbruner, er der visse ting, du skal huske, hvis du ikke vil ud i orange-akvarel-looket:
48 timer inden
Bruger du voks til at fjerne hår på f.eks. Benene eller overlæben, skal du vente mindst 48 timer efter sidste omgang voks, inden du går i krig med selvbruneren.
24 timer inden
Barbering skal du have overstået mindst 24 timer, før du smører med selvbruner.
2 timer inden
Har du givet huden en god omgang scrub i badet, er det altid en god ide at bruge en god fugtighedscreme, inden du selvbruner. Men lad der gå cirka 2 timer, efter du har brugt bodylotion, før du tager den brune frem. Ellers risikerer du et ujævnt resultat.
Gik det galt?
Det ser bare ikke særligt fedt ud, når selvbruneren har sat sig i lidet flatterende tigerstriber og orange plamager – heldigvis kan du rette op på et dårligt resultat:
Tan Remover fra St. Tropez
I den kemiske ende finder du St. Tropez Self Tan Remover, (link fjernet) som er udviklet til at fjerne selvbruneren i op til fire timer efter påføringen. Slut med brune hænder, hvis man har brugt selvbruner uden latexhandsker. Du gnider lidt af produktet ind i huden, hvor du ønsker at fjerne farve og skyller efter.
Citron
Syren i citroner bleger, og det kan gøre en (lille) forskel at gnide og gnubbe en citron på de overfarvede områder.
Scrub
Har du tid, så vent nogle dage og giv huden en ordentlig omgang gedigen bodyscrub. Og her behøver du ikke investere i et dyrt produkt - bland en hjemmelavet (og billig) scrub med havsalt og nescafe og en god olivenoile!
Svømmehallen
Har du modet og desperationen, så nup en tur i svømmehallen, hvor klor virker blegende.
Læs også: Q tester dagcremer (og testvinderen er genial til vinterplaget hud!)
Selvbruner til ansigtet
Du behøver ikke bruge den klassiske selvbruner-creme til ansigtet – der er nemlig lanceret nye måder at opnå den solkyssede glød på.
Masken
Hvis du ikke sover med hovedet begravet i puden, kan den nye ”overnight” maske (fx denne fra James Read (link fjernet)) være løsningen for dig. Masken indeholder både plejende ingredienser og selvbruner, og typisk har maskerne ikke en overvældende mængde af selvbruner, så resultatet er ikke Mallorca-brunt næste morgen. Husk at bruge den på halsen også og vær ekstra opmærksom på hårgrænsen. Masken kan også give dig et quick fix: Påfør masken og lad den sidde i to timer og vask den af – glød i en fart.
Dråberne
Nervøs for at bruge en decideret selvbruner i ansigtet? Så miks dråber af selvbruner i din almindelige creme (disse fra Clarins elsker vi!). Dråberne er smarte fordi de kan doseres meget præcist, så det er let at bygge en sommerglød op - start bare med én enkelt dråbe og skru langsomt op til 3.