Sundhed
26. juli 2017(Opdateret 26.07.17)

Derfor er "hunden" en genial yoga-stilling

"Hunden" er en af de gennemgående stillinger i yoga. Måske du allerede har prøvet den? Bliv klogere på, hvad der er så godt ved hunde-positionen.
Af: Christina Bølling og Jo Brand
hunden yoga

Foto: Panthermedia

Er du en vaskeægte yoga-entusiast, har du med stor sandsynlighed prøvet at stå i stillingen "hunden", hvor du står med fødder og hænder i jorden, har strakte ben og ret ryg.

Hunden er nemlig en gennemgånende position inden for yoga, og det er ofte den, man "mødes" i igen, når man har lavet en af de mere avancerede yogastillinger.

Hvad er yogaøvelsen hunden?

Hvis du kender positionen fra dit lokale yoga- eller fitnesscenter, kender du den måske under navnet "Adho Mukha Svanasana" eller "downward facing dog" - det er det samme.

Øvelsen har bare forskellige navne på indisk, hvor yogaen oprindeligt stammer fra, og på amerikansk. På dansk kaldes den simple yogastilling for "hunden".

Hunden er en af de mest basale yogaøvelser og en byggesten i de fleste yogaflows. Derfor er det godt at kende hunden som yogaøvelse og lære, hvordan den laves korrekt.

Yogastilling: Sådan laver du hunden - trin for trin

  1. Start med at stå på hænder og knæ

  2. Lad bagdelen synke ned på hælene

  3. Stærk armene helt ud, imens du løfter albuerne fra underlaget

  4. Sørg for at have spredte fingre og håndfladerne tungt placeredet på måtten

  5. Løft nu hofterne

  6. Hold benene let bøjede og hælene løftede fra yogamåtten

  7. Stræk derefter ryggen - sørg for, at den ikke krummer

  8. Stræk benene og hvis muligt, sæt hælene mod gulvet

  9. Send skulderne væk fra ørene

  10. Stræk overkroppens forside

  11. Hold stillingen i 1-3 minutter og mærk hvordan du kan øge strækket i takt med din vejrtrækning

Hunden er en simpel men hård yogaøvelse

Selvom hunden er en gavnlig og ofte anvendt yogastilling, er den samtidig hård og kan kræve tilvænning. Det kan strække meget i knæhaserne og baglårene, så pas på med at overstrække - hellere vente med at sætte hælene helt i gulvet end at forcere noget.

Hvis du vil se, hvordan man laver hunde-stillingen samt mange andre øvelser, har femina sin egen youtubekanal, hvor du gratis kan se yogavideoer med Karen Pallisgaard, der er journalist og derudover uddannet yoga- og meditationslærer.

Klik her for at komme til ”Hverdagsyoga”-kanalen på Youtube

Hvorfor er hunden en god yogastilling?

Den simple yogaøvelse, hunden, har mange gavnlige effekter, og den er derfor god at inkorporere i dit yogaflow. Hunden er en yogastilling, der både binder yogaøvelserne sammen, bygger styrke og smidig samt øger blodcirkulationen.

3 grunde til, at du skal bruge hunden i yoga

Vi har spurgt yogalærer Louise Fjendbo Jørgensen hvorfor hunden er en god yogastilling, og her kommer hun med tre gode grunde til, hvorfor det er en god idé at øve hunden i yoga.

Hunden er en yogastilling, der skaber flow

Hunden er en god overgangsstilling. Det vil sige, at hvis du for eksempel har lavet trekantsstillingen til den ene side og skal lave den til den anden side, kan du bruge hunden derimellem, så der kommer mere flow i øvelserne.

Hunden er en god modøvelse i yoga

I yoga arbejder man med modøvelser. Så hvis du for eksempel lige har strakt ryggen bagud, laver du en foroverbøjning bagefter, og dér er hunden også en god stilling til at få sat kroppen ”på plads” igen.

Yogaøvelsen hunden styrker hele kroppen

Hunden er i sig selv en stilling, der har ufattelig mange gavnlige effekter. Den styrker hænder og håndled (hvor mange mennesker er meget svage), skuldrene bliver stabiliseret, ryggen bliver strakt og så videre.

Normalt står vi jo meget op, hvilket vil sige, at der er pres på rygsøjlen, men her vender du den anden vej, hvilket øger cirkulationen i kroppen. Og fordi du har hovedet nedad, får du også blod til hjernen og hjertet.

Yoga-hunden virker dermed energiopladende, og desuden modvirker stillingen kramper og stivhed omkring lænden, anklerne og akillessenerne. Den hjælper også mod iskiassmerter og spændinger i lænden.

Læs mere om:

Læs også