Selvudvikling
21. september 2017

Undersøgelse: Kvinder føler sig pressede til at træne

Har du dårlig samvittighed over løbeskoene, der samler støv bagerst i skabet? Så er du ikke alene. En ny undersøgelse viser nemlig, at hver fjerde kvinde føler sig presset af venner, familie - og især deres partner - til at træne mere. Men dét er med til at ødelægge vores selvværd.
Af: Charlotte Kobberøe Fink og Kari Traa
Kvinder føler sig pressede til at træne

Foto: Shutterstock

Føler du dig presset til at træne?

Vi kender det alt for godt: Fitness-abonnementet trækker troligt det månedlige beløb, mens vi trækker os selv igennem den dårlige samvittighed, der opstår, når vi igen må indse, at det heller ikke var denne måned, vi kom afsted til træningscentret.

Men hvorfor er det egentlig sådan? Jovist, vi ved, at det er sundt at træne, men en ny undersøgelse foretaget blandt 4000 nordiske kvinder viser, at vores omgangskreds også har store forventninger til vores træningsmængde - og at dét er med til at presse os.

Presset af partneren

Det er sportsmærket Kari Traa, der står bag undersøgelsen, som viser, at 47 procent af de nordiske kvinder synes, at det er svært at leve om til samfundets forventningspres om træning.

Mere end hver fjerde kvinde oplever også, at deres omgangskreds har forventninger til deres træningsvaner i forhold til, at de burde træne mere. Her oplever 49 procent, at presset kommer fra deres partner, mens 24 og 22 procent siger, at deres venner og familie har haft en mening om, at de burde træne mere.

LÆS OGSÅ: Dyrk motion for sundhedens skyld - ikke udseendes

Kun hver tiende kvinde føler, at de kan leve om til samfundets forventninger. Og det er et problem. For de høje forventninger fra vores omverden har en negativ indflydelse på både træningsvaner og kvinders generelle følelse af velbefindende, mener Kisser Paludan, der er ekspert i selvværd:

- De seneste år er der kommet et stigende fokus på sundhed og træning, hvor kvinder dagligt eksponeres for mange budskaber om sundhed og kropsidealer. Sundhedsidealerne er svære at leve op til i hverdagen, hvor kvinder i forvejen har høje forventninger til deres karriere, at være en god mor og den perfekte kæreste, siger Kisser Paludan, som er psykolog, forfatter og specialist i selvværd.

Træning for sjov

Og konsekvenserne af forventningspresset kan være store. Vi kvinder risikerer både at udvikle usunde træningsvane,r og at vores selvværd tager skade. Undersøgelsen viste nemlig også det foruroligende resultat, at næsten 9 ud af ti af de adspurgte kvinder ville ændre en kropsdel, hvis de kunne.

Det er nok desværre ikke et resultat, som lige kan ændres over night. Men Kari Traa gør et forsøg med deres nye kampagne, som tager udgangspunkt i netop undersøgelsen. Kampagnen både hedder og opfordrer til at ”Celebrate Yourself”, og målet er at forsøge at bane vejen for at ændre de nuværende skønhedsidealer. Kampagnens mål er nemlig at gøre træning sjovt igen og bidrage til at give kvinderne kontrollen over skønhedsidealerne tilbage.

- Vi vil have kvinder til at frigøre sig fra urealistiske forventninger til skønhed, træning og udseende. Uanset størrelsen af dine lår eller omkredsen af din talje, tror vi på, at du er den rette til at sætte dine egne mål og leve dit liv uafhængigt af samfundets forventninger, lyder det fra Kari Traa. Læs mere om kampagnen her.

Fakta om undersøgelsen:

Kari Traa har udført en befolkningsundersøgelse af danske, finske, norske og svenske kvinders træningsvaner og forhold til træning.

Dataindsamlingen er udført på Epinions danske, finske, norske og svenske paneler. 4.000 webinterviews er i alt foretaget – 1.000 respondenter fra hvert land – med danske, finske, norske og svenske kvinder i alderen 18-75 år i perioden fra den 8.-19. april 2017.

Undersøgelsen er repræsentativt indsamlet i forhold til alder, region. Data er herefter vægtet for at sikre, at undersøgelsens resultater er retvisende i forhold til landenes kvindebefolkning i relation til alder og region.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også