Mor i den bedste alder
foto: Nellie Møberg
Så gamle er vi, når vi får børn
Kilde: Danmarks statestik
- I dag er vi i gennemsnit 29 år gamle, når vi får det første barn. I 1992 var de 26,9 år, og i 1972 var de 24 år.
- I dag er cirka 57 procent af fødende kvinder over 30 år. I 1992 var det 37 procent, og i 1972 var det 26 procent.
- Sidste år blev der født 10,7 børn per tusinde kvinder i alderen 40-49. I 1972 var tallet 4,4.
Hvornår skal DU være mor? For mange er det et spørgsmål, der kræver eller har krævet store overvejelser. I dag er vi ældre end nogensinde, når vi får det første barn - i gennemsnit cirka 29 år. Det skyldes i høj grad, at vi kvinder har meget, vi gerne vil nå først, og at mulighederne er mange, fortæller Else Guldager, der er sundhedsplejerske, ph.d. i sundhedsvidenskab og redaktør på sundhedsplejersken.dk:
"I dag uddanner kvinder sig lige så meget som mænd - eller mere. Og vi vil gerne være færdige eller i hvert fald meget langt i uddannelsen, før vi får børn. Samtidig er vi længere om at danne par. For to generationer siden fandt man sin endelige partner, når man var 18-20 år, mens mange i dag er i 30'erne. Og så er der kvinder, som vælger at få børn uden at have en mand. Den mulighed for at forsørge sig selv og barnet var der ikke for 50 år siden," siger hun.
Hertil kommer den stigende middellevetid, så vores børn kan se frem til at have os længere, også selv om vi får dem sent, forklarer sundhedsplejersken.
Men hvornår er så det optimale tidspunkt at få det første barn? Ifølge Else Guldager er svaret meget simpelt:
"Når du har lyst! Noget af det allervigtigste er, at du gør det, når du føler dig klar," siger sundhedsplejersken.
"Mange vil gerne have deres uddannelse først, men det kan også være, man har lyst til at blive mor som 25-årig, og der kan det undre mig lidt, at folk lader til at holde sig tilbage. Jeg ved, at det fungerer godt for mange at være studerende og have barn. Så har de måske en lidt mindre lejlighed, men hvor mange samtalekøkkener skal man have for at få et godt familieliv?"
Stol altså først og fremmest på din egen mavefornemmelse, og tænk også din kæreste og dine nærmeste ind i overvejelserne, lyder Else Guldagers råd. Dog råder hun også til at skele til statistikkerne, hvis du er midt i 30'erne.
"Blandt dem, som venter meget længe, er der en betydelig andel, der ikke får de børn, de gerne ville have. Fertilitet er meget individuelt både hos mænd og kvinder, og for nogle falder den tidligere, end de troede," siger Else Guldager.
Din alders fordele og ulemper
20'erne:
Fordele: Det er lettere at føde og nemmere at klare den afbrudte nattesøvn, der følger med baby. Du er mere ubekymret og tager tingene, som de kommer.
Ulemper: Du er langt mere sårbar i dit arbejdsliv og måske også i dit sociale liv, hvis du ikke får taget en uddannelse på grund af barnet.
30'erne:
Fordele: I forhold til samfundet er det et godt tidspunkt. Du har stadig en del energi, de fleste har styr på uddannelsen, men er stadig fleksible og ikke alt for "sat".
Ulemper: Ikke mange, men nogle kan opleve, at de bliver lidt mindre attraktive på arbejdsmarkedet, fordi de er i "familiealderen".
40'erne:
Fordele: Du har mere ro på dig selv og har en god livserfaring at nyde godt af i forældrerollen.
Ulemper: Du er hårdere ramt af den forstyrrede nattesøvn, der er større risiko for, at du bekymrer dig mere, og det kan være en meget stor omvæltning med et lille barn efter så mange år uden.
Læs om Pernille, der blev mor som 20-årig, Sarah, der blev mor, da hun var 30 år, og Heidi, der blev mor, da hun var 40 år