https://imgix.femina.dk/media/article/le-gammeltoft.jpg
Familieliv

Livet HAR ændret sig, efter jeg er blevet mor

2. maj 2013
af Frida paustian
Radiovært, dj og pladeselskabsejer Le Gammeltoft gør en dyd ud af at slappe af og erkende, at livet har ændret sig, efter hun blev mor. Der er knap så meget fest og stiletter som før, men meget mere hjemmetid og ro til at hvile i sig selv.

Hvordan ser en almindelig dag ud for dig?

Vi får heldigvis lov til at sove relativt længe, i forhold til hvor lille babyen er. Så vi står op mellem 07 og 07.30 - og så står den på grød, bad, påklædning, sminke og aflevering til dagpleje. De fleste dage tager jeg til DR og er der med en kaffe i hånden lidt i 9. Det er mærkeligt. Før jeg blev mor, ville det være utænkeligt. Jeg kan godt lide at sove længe. En dag på DR går med at lave radio, lytte til ny musik og med møder. En dag om ugen eller to tager jeg ind til mit pladeselskab, Sound Of Copenhagen, i indre by og holder møder med nye artister og bliver opdateret på, hvad der er sket siden sidst. De fleste dage kører med ret meget fart på, fordi jeg har så mange forskellige gøremål i forskellige regi. Men det er også ret intenst nu, fordi der er en deadline for, hvornår jeg skal være færdig.

Hvordan sørger I for, at aftenerne ikke bliver stressede?

Klokken 16 skal den lille hentes - og når det er mig, der står for det, går vi hjem og hygger og leger, indtil madlavningen starter. Jeg laver for det meste mad til Filippa i store portioner og fryser ned til hende. Så får hun god mad hver aften, uden det behøves at tage tid i hverdagene. Det er vigtigt for mig, at jeg ved, hvad hun spiser - og at hun får mad, der smager godt. Klokken 20 sover hun, og så kan de voksne slappe af. Der skal lige ryddes lidt op - men ellers er det benene oppe efter en travl dag. Vi er ret gode til at hygge derhjemme, enten med gæster på besøg eller med en god film.

Læs også om smukke Mie Moltkes moderskab her

Hvad er det bedste råd, du har fået i forbindelse med det at være mor?

Alle er vilde med at give råd, så jeg synes faktisk, man skal passe på med at lytte for meget til, hvad alle andre siger. Jeg har kigget en masse over skulderen og kommet frem til, hvordan jeg har det bedst med at gøre tingene. Men en ting, vi hele tiden har været enige om - og ret gode til, synes jeg - er at slappe af i de nye roller. At nyde det og huske, at det "bare" er en baby. Et af de råd, jeg har lyttet til, er, at babyer begynder at genkende rutiner fra 3-4-måneders-alderen, så der begyndte jeg at køre putteritual ind derhjemme. Det var vigtigt for mig, at vi ikke satte os selv i en situation, hvor den lille kun ville sove i vores arme eller kun kunne falde i søvn ved at spise.

Hvordan har forældreskabet påvirket dig?

Der er mange, der gør et stort nummer ud af at signalere, at deres liv IKKE har ændret sig. At de STADIG går i stiletter og til fest hele tiden. Der har jeg nok nærmere prøvet at slappe af med, at tingene jo HAR ændret sig, og at jeg ikke har behov for at gå nær så meget til fest længere. Når jeg ser tilbage på de første seks måneder, kan jeg nu se det gode i, at hun ikke tog flaske. At jeg blev tvunget til at være hjemme med hende. Det var nok det eneste, der kunne få mig til at koncentrere mig helt og aldeles om at være mor. Jeg tror, jeg er blevet lidt mere alvorlig. I hvert fald mere ansvarsbevidst. Men også mere kærlig og helt sikkert mere lykkelig. Det er kommet bag på mig, at det faktisk var SÅ fedt at blive mor. Ellers tror jeg faktisk ikke, jeg har ændret mig så meget. Jeg hviler måske mere i mig selv nu?

Har du nogle fif til, når man har baby med ud på café, restaurant eller på job?

Jeg har været heldig at få en meget sød og nem baby. Hun har været med til møder fra day one, og det er måske mit råd. Gør det! Børnene tilpasser sig. Og hvis man forbereder folk på, at man har baby med, så er de ret large.

Jeg har gået rundt i mødelokaler med hende liggende først savlende, så sovende på underarmen - og det har aldrig været et problem. Sound Of Copenhagen-koncerten i DR's koncerthus blev faktisk til med babyen på armen.

Kan man opdrage på små børn?

Ja! Når vi siger nej til hende, ryster hun på hovedet som i "nå nej, det må jeg ikke". De forstår ret meget, de små. Men det hele skal jo ikke gå op i forbud, så vi flytter hellere opmærksomheden mod noget andet. Jeg har dog sat grænser for hende fra starten af. Det, tror jeg, er sundt for børn. At de lærer, at de ikke må alt. Rammer giver dem tryghed.

Kan du beskrive med nogle eksempler, hvordan du oplever forskellen i din identitet fra før, du blev mor, til nu?

Den er nem - når jeg er ude at spille eller er ude at socialisere, så er jeg tidligere hjemme - og har drukket mindre. Og så tager jeg mig selv i at vise babybilleder hele tiden. Suk. Og jeg synger mere end nogensinde før.

Hvad ønsker har du for dine børn?

Lykke. Intet mindre. At hun vokser op og bliver stolt af sig selv. At hun finder noget og nogen at bruge livet med, som gør hende glad, og som hun ikke tvivler på. At hun tør tage chancer og udfordre sig selv.

Hvad skal dit barn aldrig?

Blive forkælet og egocentreret. Hun må aldrig glemme at tage hensyn til andre.

"Jeg vil bruge tid på min familie" - læs om Rikke Rønholt her

Le Gammeltoft er 34 år og er radiovært, dj og pladeselskabsejer. Le bor på Christianshavn og er gift med Jesper Backer. Sammen har de Anna Filippa på snart et år.

Læs også