Familieliv
15. oktober 2010

Mænd er huslige i weekenden, mens kvinder er det til hverdag

Mænd vil hellere lave mad end at kigge i køledisken. Og de gør det helst i weekenden.
Af: af Julia Schmiegelow
https://imgix.femina.dk/media/ff452b2de7a84906a056056a6d79ab05.jpg

Foto: Colourbox

Mænd er glade for at vende bøfferne på grillen om sommeren og stå for den finere gastronomi i weekenden. Men de gider ikke gå i supermarkedet at købe ind.

En ny undersøgelse af danskernes indkøbsvaner viser, at mænd i langt højere grad end kvinder lader deres partner stå for de fleste dagligvareindkøb. Over halvdelen af de adspurgte mænd i undersøgelsen svarede, at deres partner eller andre stod for de fleste indkøb i hjemmet, mens det kun gjorde sig gældende for 15 procent af kvinderne.

"Det ser ud til, at de mænd, der laver mad, tilsyneladende ikke føler anledning til også at påtage sig opgaven med at købe ind til maden. Det er overraskende, at det også blandt de yngre generationer primært er kvinderne, der bliver sendt ud at købe ind til aftensmaden, og hvad der ellers skal handles ind til, siger Stephan Rasmussen, som er en af folkene bag undersøgelsen.

Mænd arbejder senere end kvinder
At indkøbene overlades til kvinden forklarer kønsforsker og lektor fra Roskilde Karen Sjørup med, at mænd generelt kommer senere hjem end kvinder.

"De fleste danske mænd lægger deres huslige arbejde så som indkøb og madlavning i weekenden, hvor de har bedre tid, mens kvinderne i højere grad står for indkøb og madlavning i det daglige. Det kan være, man har en aftale om, at far bringer børnene om morgenen, og mor handler ind og laver mad," siger hun.

Mænd er ikke begyndt at lave mere mad
Hun mener ikke, at undersøgelsen er et udtryk for, at de danske mænd er begyndt at kokkerere mere. Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at kvinder stadig laver lige så meget mad, som de altid har gjort. Og hermed er kønsrollerne i de danske hjem fortsat intakte, når det gælder indkøb og madlavning. Hun mener dog, at vi oftere er fælles om at lave mad.

"Mænd laver ikke mad på hverdage, men mest i weekenden, og så er det, det mere specielle mad manden står for, og når der skal kød på bordet. Og når det kommer til indkøb, køber mænd temmelig meget ind, men mest de store indkøb om lørdagen, og når der skal slæbes," siger Karen Sjørup.

Læs mere om:

Læs også