Familieliv
27. september 2019

Sådan får du ro omkring middagsbordet

Aftensmåltidet er det måltid på dagen, hvor familien har tid til at hygge sammen uden skrig og skrål. Men det kan være svært at få ørenlyd! Her får du Lola Jensens råd til at skabe ro omkring middagsbordet.
Af:
barn der spiser aftensmad

Fredag, 27. september 2019 - 7:26 Udgivet første gang mandag d. 11. november 2013 - af Frida Paustian, foto: Pantherstock

Måltiderne handler ikke længere blot om at spise. For langt de fleste forældre handler det også om, at de skal indhente det forsømte samvær. Endelige er familien samlet efter en dag i institution og på arbejde, så nu skal der rigtig hygges. Det lægger et forventningspres på måltidet, allerede inden det er startet. Samtidig vil vi forældre meget gerne have, at vores børn får nok at spise, og det får mange af os til at blive ved med at tale om, at de skal spise, hvilket kan tage appetitten fra de fleste.

Ignorér larmen, ros stilheden

"Start med at ændre fokus. Tal om maden i stedet for, om at den skal spises. Nyd maden, så jeres børn kan se, at det er både hyggeligt og lækkert at spise," siger Lola.

Er det umulig at nyde maden, fordi du har en konstant larm fra en ske, der hamres insisterende mod bordet, så afprøv Lolas råd:

"Larmen er en måde at få din opmærksomhed på. Oftest oplever børn, at det lykkes at få respons, når de larmer, fordi de overdøver alt andet. Tricket er derfor at undgå at give dit opmærksomhed, før der er en pause i dit barn hamren. På den måde signalerer du, at dit barn ikke kan få kontakt ved at opføre sig larmende. Derimod oplever han, at han hurtig får fokus, når han er rolig," siger Lola Jensen.

Er du en af de mange, der efterhånden er blevet mor til et barn, der altid er sur, når han sætter sig ved middagsbordet, kan det virkelig sætte din opmærksomhed på prøve. Men det bedste råd i den situation er simpelthen at lade som ingenting, siger Lola Jensen.

"Lad ganske enkelt være at se det. Ignorer ham, uden dog at isolere ham. Virk positiv overfor alle måltidets positive muligheder. Hvis han surhed tager til, og måske lydmæssigt ender på et niveau, hvor det bliver en direkte plage, så giv en advarsel ved at gå efter bolden: "Det er for meget larm, nu kan ingen af os holde det ud, derfor skal det stoppe nu." Hvis det ikke stopper eller bliver værre, så sig: "Nu skal det stoppe, ellers vil jeg gerne gå med dig ind på værelset, så du lige kan finde roen igen," er Lola Jensens konkrete råd.

Stopper han ikke, så bær ham roligt ind på værelset for en lille timeout på cirka fem minutter. Er det mindre søskende, må du tage dem med på armen, og stå med den mindre søskende på armen i døråbningen, mens han finder sin ro, så han ikke efterlades alene. Skæld ikke dit barn ud, for så vil turen på værelset ikke virke som en time out, hvor dit barn kommer væk fra konflikten, men derimod som en stuearrest eller skammekrog.

"Når de fem minutter er gået, siges blot: "Nu går jeg tilbage og spiser, og det vil være dejligt, hvis du kommer med". Pludselig kommer barnet listende, og så skal du tage godt imod ham med 'renvasket tavle'," siger Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Små børn kan også lære bordskik

Faste rutiner

Lola Jensen understreger, at børn har det bedst med faste rutiner. Brug derfor tid på at lave en plan for jeres måltider, så det kører på samme måde hver dag. Sørg for, at der er fem måltider om dagen: Morgenmad, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad og aftensmad. Lav eksempelvis en lille bog, hvor du sætter forslag ind til hvert enkelt måltid. Så kan du bruge bogen til at finde inspiration til indkøbslisten. På den måde får du også handlet varieret ind til mellemmåltiderne.

Når du ved, at dit barn har spist et sundt mellemmåltid, bliver presset på hovedmåltidet også mindre, fordi du ved, at din guldklump har fået sund mad i løbet af dagen. Brug også mellemmåltiderne til at få dit barn tanket op med mad. Mange gange kan der nemlig snige sig meget mad ind, hvis du sætter dit barn på køkkenbordet med nogle grøntsagsstænger, mens du laver mad. Og lad ham smage på den mad, du laver. Derudover anbefaler Lola Jensen, at du laver en slags - fleksibel - 'køreplan' for middagen.

"Hav en genkendelig rutine ved middagsbordet, så dit barn ved, hvad der skal ske. Lav eksempelvis en klassisk talerunde, hvor hver enkelt fortæller om sin dag. Når det er de voksne, der taler, så hold det kort, så børnene ved, at fokus kommer tilbage til dem om lidt. Samtidig lærer de, at de skal lytte, når det er de andres tur til at tale. Brug eksemplet fra tidligere - hvis dit barn larmer for at få opmærksomhed, så vent med at give dit barn fokus, indtil det holder en pause med larmen. På den måde signalerer du, at der ikke kan hentes opmærksomhed via larmende adfærd. Tværtimod," siger Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Sådan får du børnene til at spise, hvad der bliver serveret

Læs mere om:

Læs også