Ny vaccine på vej?
Akut mellemørebetændelse er en af de hyppigste infektioner hos børn mellem 0-3 år. Så det ville godt nok lette mange småbørnsforældres hjerter, hvis de kære små helt kunne slippe for den pinefulde sygdom. Og der forskes faktisk meget i, hvordan man kan vaccinere mod mellemørebetændelse. En vaccine er netop blevet godkendt af de europæiske myndigheder. Den har endnu kun været igennem en undersøgelse i Tjekkiet. Men resultaterne viser her, at den nye vaccine vil kunne forebygge hele 30 procent af alle tilfælde af mellemørebetændelse.
Beskytter mod flere bakterier
Hvert år rammes omkring 45.000 børn af mellemørebetændelse. I dag tilbydes alle børn en pneumokokvaccine, der er det, der hedder 7-valent. Det betyder, at den beskytter mod de syv hyppigste typer pneumokok-bakterier. Pneumokok-bakterier forekommer naturligt på slimhinder i næse og svælg som en såkaldt bærertilstand hos mennesker overalt i verden, men bærerhyppigheden er størst hos børn og navnlig dem, der passes i daginstitution. Og det er altså bl.a. disse bakterier, der giver mellemørebetændelse. Den nye vaccine er 10-valent og lover altså at forebygge 30 procent af mellemørebetændelser, hvor den nuværende kun forebygger 10 procent.
Forvent ikke mirakelkur
Freddy Karup Petersen, pædiater og professor ved Rigshospitalet mener dog, at forældre, der forventer en mirakelkur mod mellemørebetændelse, lige skal slå koldt vand i blodet.
- Det er endnu ikke dokumenteret, at denne vaccine er bedre end den nuværende. Der vil i hvert fald gå et par år, før det er tilstrækkeligt afklaret, og der kan tages stilling til om en ny vaccine skal indføres, fortæller Dr. Freddy Karup Petersen.
Kompliceret at udskifte vaccine
Sundhedsstyrelsen skal endnu finde ud af, om den nye vaccine skal indføres.
- Det er ikke helt enkelt at skulle udskifte en vaccine i børnevaccinationsprogrammet og slet ikke en vaccine, der gives til det enkelte barn over tre gange, fortæller overlæge Tove Rønne fra Sundhedsstyrelsen. - Så det er ikke noget man ønsker at gøre for tit. Det er en god sidegevinst, hvis en vaccine beskytter mod nogle former for mellemørebetændelse, men det vigtigste for disse typer af vaccine er, at de beskytter godt mod de meget alvorlige infektioner som fx meningitits (hjernehindebetændelse), der kan medføre livsvarige mén og også dødsfald.
Virker mod meningitis
Den nye vaccine er udviklet til at virke mod meningitis. Det er altså en sidegevinst, at den virker mod mellemørebetændelse. Men hvis det bliver muligt at forebygge 20 procent ekstra tilfælde af mellemørebetændelse, så er der faktisk hele 9.000 børn i Danmark om året, der undgår at få den smertefulde sygdom.
Nyt Baby-magasin på gaden!
På torsdag den 17. september 2009 er magasinet Baby på gaden. Her kan du få afklaring på f.eks om børn, der aldrig går med hue oftere får mellemørebetændelse eller om dræn nedsætter hørelsen. Køb det i din lokale kiosk fra den 17. september 2009.
Læs også:
Fakta om mellemørebetændelse
Hjælp dit barn med øreproblemer
Vaccinationer