Bonusforældre skilles oftere
Foto: all Over Press
Sammenbragte familier i Danmark vil gerne lege far, mor og børn, for drømmen om kernefamilien bliver ikke mindre af, at lykken afprøves for anden eller tredje gang - men idéen om den "rigtige familie" knuser også parforholdene, siger terapeuter.
Bonus gør ondt
Susanne Bundgaard er uddannet socialrådgiver og arbejder til daglig med de sammenbragte familier som psykoterapeut, og hun kender derfor til problemerne i de danske hjem.
- Parrene, der kommer til os, drømmer om at være en rigtig familie, og det kan faktisk være rigtig svært. Det går helt skævt, når den biologiske forældre rotter sig sammen med barnet eller børnene. Et andet stort problem er f.eks., når bonus-mor ikke kan lide barnet så meget, som hun føler, hun bør, for så bliver den biologiske far skuffet, når hun ikke føler samme glæde ved barnet, som han selv gør, siger Susanne Bundgaard til alive.dk.
Forliste familier i bagagen
Udenlandske undersøgelse viser, at ca. 75 procent af sammenbragte familier falder fra hinanden, og tallene afspejler sig i Dansk Statistik, hvor antallet af sammenbragte familier er vokset stødt siden 1980'erne. De nyeste danske undersøgelser peger endvidere på, at børnene tager deres forældres skilsmisser videre med i livet, og at de selv bliver skilt i højere grad end andre.
Kernefamilien fylder alligevel meget i vores kultur. I vores selvforståelse er behovet for reproduktion heller ikke uvæsentligt i den sammenhæng forklarer sociolog og fremtidsforsker, Birthe Linddal.
- Langt de fleste, ca. 95 procent, drømmer om en kernefamilie, og de drømme tages med, når man bliver skilt. Kernefamilien er på mange måder indlejret i vores kultur og traditioner, hvilket fx er tydeligt, hvis man ser på fx idealer, lovgivning og litteratur. Vi er altså omgivet af idéen om kernefamilien. Samtidig er kernefamilien også vældig praktisk i forhold til reproduktion og yngelpleje, siger hun.
Særligt bemærker hun, at når folk går fra hinanden, så drejer det sig ofte om at realisere sig selv - det er en ego-sag, men at de fleste nye singler samtidig sætter jagten ind efter en ny partner og på den sti, tager de den gamle bagage med, som larmer i de nye parforhold.
Læs også Ægteskabets femte år er farligst (Alive.dk)
Eller
Oestrogens artikel Skilsmisseramte forældre skal på kursus (oestrogen.dk)