Få den bedste start på dagen
Nøglen til en god og hyggelig morgen er ritualer. Det betyder, at alle de ting, I skal nå om morgenen, skal foregå nogenlunde i samme rækkefølge og på samme måde som dagen før. Stå op, vaske sig, tage tøj på, spise, rydde op, tage overtøj på og ud af døren. Men hvorfor kan nogle have en hyggelig stund med det, mens andre skal have en rigtig dårlig start på dagen?
"Det er vigtigt at kigge lidt på, hvordan ens børn egentlig er om morgenen. Springer de op og er klar til en skål havregryn med det samme, eller har de brug for en stille start med lidt tv eller at blive liggende i sengen?," siger familiebehandler Rikke Horsgaard.
Børn kan lide forudsigelighed
Rikke Horsgaard har i sit arbejde med mange typer familier set, hvor ofte det går skævt, når den tid, hvor familien burde være sammen og have det rart, bliver sur og trist.
"Ritualer er gode, fordi de giver færre konflikter. Jo mere børnene oplever, at tingene sker per automatik, desto færre spørgsmål vil de stille. Og når de ved, hvad der skal ske, så udfordrer de ikke planlægningen," forklarer hun.
Det behøver ikke være helt faste rutiner, men en vis portion forudsigelighed er hjælpsomt. Derudover er det vigtigt at varsle om, hvad der skal ske, så barnet mentalt kan forberede sig på næste step af morgenritualet.
6 tips til en god morgen
• Indret morgenen efter dit barns temperament
• Sørg for at have god tid, så I ikke skal skynde jer
• Spis sammen med dine børn - også selv om du ikke er sulten
• Hold sengetider og aftenritualer i weekender og ferie
• Brug ekstra meget tid på et barn, som gør modstand om morgenen
• Skynd ikke på et barn, der er ved at spise
Prøv også:
Lun leverpostej
Omelet med aspargs