Sundhed
4. december 2008

Udmalkning

Hvis du skal malke mælk ud, kan det nemmeste være at bruge dine egne hænder.Begynd med at skylle brystvorterne med lidt vand, så de er rene, og vask
Af: af Ulla Nielsen
hvad er kighoste

Hvis du skal malke mælk ud, kan det nemmeste være at bruge dine egne hænder.
Begynd med at skylle brystvorterne med lidt vand, så de er rene, og vask hænderne. Beholderen til mælken skal også være nyvasket og ren. Først forsøger du at få nedløbsrefleksen til at fungere. Så tager du med tommelfingeren over brystvorten og pegefingeren under brystvorten og klemmer sammen lige på overgangen mellem det brune og det hvide. Her sidder nemlig mælkekamrene, som indeholder din mælk. Når du har fået det rigtige tag med hånden omkring brystet og vorten, og din nedløbsrefleks fungerer, vil mælken begynde at dryppe eller sprøjte ud, hver gang du klemmer sammen. Det kan kræve lidt tålmodighed i begyndelsen, så begynd en dag, hvor dit bryst er særlig mælkefyldt. Måske i begyndelsen af ammeperioden, hvor "overskudsmælken" kan være stor. Det kan tage ti minutter til godt en halv time at få hovedparten af mælken ud.
Mælken kan holde sig tre døgn i køleskab. I fryser - minus 18-20 grader - kan det holde sig i fire måneder. Afkøl mælken hurtigt efter udmalkningen.
Ammemælk kan lunes i mikrobølgeoven, men den høje temperatur ødelægger de antistoffer, som er i modermælken.
De første par skefulde mælk, du malker ud, skal kasseres, da der kan være lidt bakterier og urenheder i. Det betyder ikke noget, når barnet dier, men når du skal fryse mælken og tø den op, har bakterierne lidt længere tid at udvikle sig i, derfor skal man være påpasselig med hygiejnen, når man gemmer modermælk.

Læs også:
Nedløbsrefleks
Sælg din mælk

Læs også