Afføring
Det nyfødte barn får afføring første gang inden for de første levedøgn, og den allerførste afføring er sort og klæbrig. (Se også "mekonium"). Den består af gamle celler fra hud og hår, som barnet har fået ind i tarmen, mens det lå i livmoderen og drak af fostervandet.
Når barnet begynder at få modermælk, er der i starten en brungul overgangsafføring, men efterhånden bliver brystbarnets afføring gullig som sennep og får samme konsistens som remoulade.
Brystbørn kan have afføring flere gange om dagen, en gang om ugen - ja, der kan gå endnu længere tid for nogle børn. Det er normalt. Hvis et ammebarn får diarré, vandtynd afføring, eller hård afføring, der virker knoldet, kan det være tegn på sygdom eller på, at barnet ikke trives, som det skal. Kontakt den praktiserende læge eller sundhedsplejersken for at finde ud af, hvad der vil være godt for barnet at gøre.
Spædbørn, som får modermælkserstatning, har afføring hver dag, og hos dem kan afføringen godt være grønlig.
Hvis afføringen hos et flaskebarn er hård, kan man give en syrnet modermælkserstatning eller i en kortere periode et tilskud af laktulose, som kan købes på apoteket. Forstoppelse hos større børn kan skyldes ensidig kost, for lidt væske og/ eller for lidt motion (se også "forstoppelse" og "diarré").