Familieliv
3. november 2009

Skal man pace sit barn?

Ja, hvis man vil have en vinder, er holdningen bag en ny kontroversiel bog om børneopdragelse.
Af: Line Hvid
https://imgix.femina.dk/media/8fa4a0172d964234aa113e7acb686d00.jpg

Gør du dig forhåbninger om, at dit barn er den nye Caroline Wozniacki eller Mozart? Så skulle du måske læse den nye bog "Opdragelse af en vinder" for at tjekke, om du nu også gør brug af den rette opdragelsesmetode.

Ny kontroversiel bog om børneopdragelse er netop kommet på gaden. Forfatteren bag er Rasmus Ankersen, som er tidligere cheftræner på FC Midtjyllands fodboldakademi og har skrevet bøgerne "En vinders DNA" og "Leder DNA". Nu overfører han altså sine erfaringer til børneopdragelse sin bog med den hårdtslående titel "Opdragelse af en vinder". Han mener nemlig, at ordet "pace" er blevet alt for tabubelagt. Vi har interviewet ham omkring, hvorfor det er vigtigt at slippe berøringsangsten over for at opdrage en vinder.

- At vinde handler ikke nødvendigvis om at blive nummer 1. Det handler meget mere om, at børn lykkes med det, der er vigtigt for folk. Gør børn det, er de vindere, mener Rasmus Ankersen.

Forældre tør ikke være ærlige
I sin research til de tidligere to bøger studerede han både sportsstjernerne og deres forældre. Og bag vidunderbørnene står næsten altid ambitiøse forældre af en helt speciel støbning.

- Det er et simpelt princip. Jo mere du sætter ind på bankkontoen, jo mere solid bliver relationen. Men mange forældre er ikke villige til at investere i at bygge den relation til deres børn. Derfor lider de af berøringsangst over for at stille krav til og være ærlige over for deres dem, og pludselig står børnene i et talentshow på TV, hvor Thomas Blachman som den første fortæller dem sandheden: At de synger ad helvede til, og at der er lang, lang vej til at blive god, mener forfatteren bag den nye bog.

Trusler og sanktioner i brug
Rasmus Ankersen mener desuden, man sagtens kan starte ret tidligt med at pace sine børn til at blive vindere.

- Særligt på de tidlige stadier er børn afhængige af eksterne motivationskilder, hvis de skal blive rigtigt gode. Det var tydeligt selv hos de allerstørste top-performere. Deres forældre fik dem til at træne, og de måtte af og til tage trusler og sanktioner i brug. Det er dog interessant at notere sig, at deres pres havde til formål at stimulere barnets indre motivation. Forældrene sagde ikke: »Hvis du ikke laver din violintræning i dag, får du ingen lommepenge«. Det var mere i retning af: »…så sælger vi din violin«. Pointen er, at hvis barnet inderst inde var ligeglad med at spille violin, ville truslerne ikke have haft nogen effekt, har forfatteren bag den nye bog erfaret.

Når vindere bliver tabere
Rasmus Ankersen har i sin research også studeret dem, der blevet opdraget som vinder, men som tabte. Men hvad var det så lige, der gik galt?

- De pacede på den forkerte måde, svarer Rasmus Ankersen. - De blev overbeskyttende, pakkede børnene ind i vat og fik dem aldrig til at eje ambitionen selv. Det kom til at handle for meget om dem i stedet for deres børn. Men alle de negative sensationshistorier er ofte det, der giver forældre berøringsangst. Begrebet "pace" er blevet tabu, uden at nogen tør tage det op og tale om det, fordi vi forbinder det med negative historier. Det, jeg har forsøgt, er at drage ud i tabuland for at generere ny værdi og inspiration til, hvordan forældre på en positiv måde kan deltage aktivt i opdragelsen af en vinder og udvikling af selvværd hos deres børn.

"Opdragelse af en vinder" er udgivet ved Forlaget Turbulenz og koster 249 kr.

Om Rasmus Ankersen:
Rasmus Ankersen er bl.a. forfatter til bestselleren "En vinders DNA", der afdækker psykologien bag nogle af verdens bedste sportsfolk.
Han er ligeledes forfatter til bogen "Leder DNA", som bygger på samtaler med 25 topledere. Han er tidligere cheftræner på FC Midtjyllands fodboldakademi, mental coach for ungdomslandsholdene i fodbold og en række andre topsportsfolk.
I den forbindelse har han har undervist både landstrænere i sportens verden og ledere i erhvervslivet i sine metoder til at udvikle de psykologiske mekanismer, der skaber en vinder og et vinderhold. Rasmus Ankersen er certificeret UEFA A-licens træner og desuden uddannet hos verdens førende præstationsudvikler, Anthony Robbins. Derudover er han tidligere redaktør for Magasinet Midtjylland og har skrevet artikler og klummer til en lang række dagblade og magasiner.

Læs også:
Find frem til din egen opdragelsesmetode

Læs mere om:

Læs også