Skilsmisseramte forældre skal på kursus
foto: All Over Press
Fakta
Center for Familieudvikling er en nonprofitorganisation, som ønsker at give familier en faglig og forskningsbaseret håndsrækning til trivsel og udvikling af sunde relationer. Pengene til kurserne på Center for Familieudvikling er bevilget af Familiestyrelsen der løser opgaver på det familieretlige område under Justitsministeriet.
Forældre, der ikke længere vil leve sammen, kan nu tage på statsstøttede kurser i, hvordan de bedst håndterer det grundlæggende kaos, som skilsmisser ellers skaber for børnene.
- Folk i skilsmisse skal ofte forholde sig til både bolig, økonomi og store følelsesmæssige spørgsmål. Når forældre skilles, er der også børn, som oplever store forandringer, og som kæmper med en sorg. På kurserne tegner vi det følelsesmæssige landskab udefra og giver generel viden, så de, der ellers står midt i et kaos af følelser og forpligtelser, får redskaber til at tage et fælles forældreansvar på sig, siger Ruth Juul til alive.dk. Hun er souschef og underviser på Center for Familieudvikling.
Væk fra følelserne
På kurserne lærer forældrene at lytte og tale. Især at lytte. For de fleste bliver faktisk skilt på grund af dårlig kommunikation. Derfor opstilles regler og rammer for måden at tale sammen på, og det rykker folk i en mere positiv retning, hvor børnene og ikke følelserne er i centrum.
Kursisterne er vidt forskellige. Der er både tidligere par, som er enige om skilsmissen, og der er deltagere, hvor den ene part vil skilles, og den anden vil blive sammen.
Behov efter lov
- Børn skal have en relation til både mor og far - også efter en skilsmisse, og det er simpelthen krænkende for børn, når forældrene taler grimt og nedladende om hinanden. Forældre er på en vis måde familie på livstid, fordi de har sat et barn i verden. Det kan også være en vanskelig erkendelse, at man ikke bare skilles fra sin partner, men også fra en del af børnenes barndom, siger Ruth Juul om forældrene, der står i en "følelsesmæssig centrifuge".
Kurserne kommer i kølvandet på den godt tre år gamle forældreansvarslov, der betyder, at forældrene som udgangspunkt har delt forældremyndighed. Hensigten med loven var at tage hensyn til barnet, men det skaber problemer, når far og mor er sure på hinanden og er alligevel er nødt til at tale sammen.
Mænd vil på kursus
Siden 2005 har det været muligt at få offentligt støttet parterapi. Nu er der kurser på programmet, og terapidelen er mindsket.
- Mange mænd vil ofte hellere på kursus end til terapi, og de to ting skal ikke ses som modsætninger. Kurserne passer mændene godt, og vi ser fra udenlandske erfaringer, at det virker hensigtsmæssigt i forhold til børnene, siger Ruth Juul.
Sådan virker forældreansvarsloven
- Loven trådte i kraft den 1. oktober 2007.
- Begge forældre har som udgangspunkt forældremyndighed.
- Loven giver mulighed for delt samvær, så barnet er lige lang tid hos mor og far. I tilfælde af uenighed skal Statsforvaltningen finde frem til den samværsordning, som er bedst for det enkelte barn. Samvær kan fastsættes i op til 7 dage ud af 14 dage, den såkaldte deleordning.
- Loven øger fokus på barnets behov. Afgørelser skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet.
Kilde: Familiestyrelsen
Læs også:
Sådan undgår du skilsemisse
Bedsteforældre bliver også ramt af skilsemisse
5 råd: Styr uden om skilsmissen