Gravid
2. august 2010

Lær dit barn at kende sin krop

Et lille spædbarn mangler kropsbevidsthed, og for at barnets kropsfornemmelse bliver udviklet tilstrækkeligt, skal man som forældre hjælpe dem på vej
Af: af Mette Møllevang
https://imgix.femina.dk/media/efb9c854cc994cf792f41a2ce6573efa.jpg

Foto iStockphoto, Colourbox

- Et barn skal røres ved for, at det kan udvikle sig og få en fornemmelse af, at det er til. Børn, der bliver lagt meget for sig selv, risikerer i værste fald ikke at få en naturlig kropsfornemmelse, siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen.

Den to-delte følesans
Følesansen er en af barnets primære sanser. Den er aktiv lige fra graviditetens start og er grundlæggende for barnets udvikling både motorisk og følelsesmæssigt. Den er delt i to - en beskyttende følesans, som reagerer per refleks og får barnet til at trække hænderne til sig, hvis noget er varmt, stikker eller på anden måde er farligt - og en undersøgende følesans, som gør, at barnet langsomt mærker sig selv og sine omgivelser og derigennem bliver bevidst om, at det har hænder, fødder og så videre. De første mange måneder er det primært den beskyttende følesans, der fungerer hos barnet. Blandt andet derfor er den fysiske berøring specielt vigtig for det lille barns udvikling i begyndelsen.

Pak dit barn ud
- Vi har en tendens til at pakke børnene ind, og det understimulerer sanserne. Sørg for, at børnene mindst en time om dagen er uden tøj. Lad dem rende rundt bare i ble, så de kan mærke omgivelserne. Jo mere følesansen får fri på den måde, desto mere påvirkes og udvikles barnet, siger Anne Brodersen. Hun opfordrer til, at børnene og deres naturlige nysgerrighed får større frirum. - Vi kan ikke som forældre overføre vores sanseerfaringer til dem. Erfaringerne får de kun, hvis de selv får lov at gå på bare tæer i mudder, putte en gren i munden og alt det der, vi selv fik lov til som børn, siger Anne Brodersen.

For stille med vores børn
Udover de fem kendte sanser (høre, smage, lugte, se og føle) har barnet også en balancesans og en muskel-led-sans. De spiller tæt sammen med følesansen, og denne lille trio af barnets grundlæggende sanser, lærer barnet at holde balancen. - Krop og psyke hænger sammen. Det fysiske forplanter sig til psyken. Alle bevægelser, der får den væske, der sidder i det indre øre og styrer vores balance, til at bølge og skvulpe, er gode. Det er godt at danse lidt vildt og vende børnene på hovedet. Vi er generelt for stille med dem, slutter Anne Brodersen.

Se også:


Dit barn fødes med ni reflekser
Sådan udvikles barn følelsessans
Hvad
kan din baby
hvornår?

Læs også