9 gode tips: Naturen er verdens bedste legeplads
Torsdag, 14. september 2017 - 10:04 (udgivet første gang april 2014) - af Sofie Winther Askegaard Foto: Panthermedia
Sådan bruger du naturen som legeplads
Naturen en kæmpe ressource, når det kommer til lærerige lege, så der er mange gode grunde til at komme ud i den friske luft.
- Når vi er sammen med vores børn, så ender det ofte i for eksempel et legeland, hvor børnene kan blive underholdt nonstop. Vi bruger naturen for lidt, selv om den faktisk kan byde på en masse sjove og gratis glæder, siger Tina Nyrop-Larsen, der har skrevet bøgerne 'Hjælp, en løve!' og 'Barnets naturbog', og som er naturvejleder i Landsforeningen for Frie Børnehaver og Fritidshjem.
Og en gåtur i regnvejr eller haletudsejagt i vandhuller er ikke bare sjovt - det er også lærerigt. Der er faktisk undersøgelser, der viser, at det endda gavner dit barns udvikling, siger Tina Nyrop-Larsen.
- Børn, der er meget ude i naturen, har en bedre motorik, er gode til at koncentrere sig og er dermed også bedre til at lære. Naturen er også med til at stimulere deres kreativitet, for der er jo ingen BR ude i skoven, så de må selv tænke sig til legeredskaberne, siger naturvejlederen.
LÆS OGSÅ: Indret det flotteste legehus - se de flotteste billeder og få tips her
Tid til nærvær og sansning
Men én ting er, at dit barn kan blive klogere af at lege i det grønne. Noget andet er, at I kan være sammen på en helt anden måde. I naturen er der ingen vasketøj, e-mail eller tv, der forstyrrer jer. Der er derimod ro, tid til at snakke og nærstudere de små ting sammen. Det kalder naturvejlederen for 'intenst nærvær' - og det er mindst lige så vigtigt som læring.
Når først I står ude i skoven, kan du godt føle dig lidt på herrens mark. Junior kravler, løber eller hopper måske rundt i vandpytter. Og du keder dig. Eller tænker som en gal over, hvad du skal lave med den lille. Men det behøver du ikke, siger Tina Nyrop-Larsen.
- I naturen handler det om sanseoplevelser. Børn lærer om verden ved at høre, se, lugte, føle og smage. Du behøver ikke lange forklaringer om træer eller fuglearter, for den lille er tilfreds med at lytte til vindens susen, kravle i skovbunden eller høre kvistenes kvasen, når han træder på dem, siger naturvejlederen.
Hvis du ikke selv kan finde den barnlige glæde frem ved naturen, så prøv at lukke øjnene og drøm dig tilbage til din egen barndom. Hvad husker du? Hvad lugter du? Og hvad hører du? Måske er det lyden af biernes summen, duften af vådt græs eller bølgernes skvulpen. Det, der har gjort et stort indtryk på dig, kan du sagtens give videre til dit barn, anbefaler naturvejlederen.
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper naturen ALLE børn
Se naturen med dit barns øjne
Det kan virke uoverskueligt at skulle ud i naturen med et lille barn. Der skal pakkes bleer, flasker, mad, ekstra skiftetøj, solcreme, hat og … men nej, siger Tina Nyrop-Larsen, så besværligt er det ikke. Naturen ligger lige uden for din dør, og det kan både være din egen have, den nærmeste park, skov eller strand. Du behøver ikke køre i timer, og du behøver ikke have planlagt en masse.
- Børn er født nysgerrige. Alt er nyt for dem, og for en lille baby kan havens bregner virke som en hel bøgeskov. For tumlingen kan en skovsnegl studeres i timer, og det større barn kan digte store eventyr ud fra skyernes formationer, siger Tina Nyrop-Larsen.
Der skal ikke så meget til. Prøv at se på naturen med dit barns øjne - og lad dig føre med. Tag i skoven, på stranden eller på engen, og se dit barn omdanne grene til sværd, skyer til prinsessetårne og sten til sjove dyr. Pluk hyldeblomster, og lav hyldeblomstsaft, giv den lille en spand med vand og jord, og lad ham blive beskidt, eller spis frokost i en hule lavet af grene, tæpper og luftkasteller. I naturen er det nemlig kun fantasien, der sætter grænser.
LÆS OGSÅ: Efterfødselstræning i naturen
9 gode råd til at opleve naturen med dit barn:
- Slip dit barn løs i det våde græs eller tørre sand, så det kan mærke, hvordan det føles.
- Find en sten, grankogle eller strandskal, og udforsk den sammen.
- Se bladene bevæge sig og hør vindens susen.
- Find en bakke, skråning eller sandbanke, og lad barnet løbe op og trille ned igen.
- Tag på stranden og udforsk tang, strandskaller og måske også krabber.
- Gå ned til den nærmeste sø for at fodre ænderne. Barnet vil elske at kaste brødstumper ud til dem.
- Myrer, bænkebidere og skovsnegle blandt skovbundens blade vil du kunne tale længe med dit nysgerrige sludrechatol om.
- Slå telt op i haven. Kig på skyer sammen om dagen, stjerner om natten, og lyt til alle lydene.
- Brug en gammel dåse til at samle skaller, blade og små dyr fra en tur i skoven eller på stranden. I kan kigge på dem derhjemme og tale om dem.