Sundhed
2. december 2008

Baby med forstoppelse

Min datter på snart 11 måneder har i ca. fem måneder haft problemer med sin afføring. Da det startede, var det i forbindelse med, at hun begyndte at
Af: af Ulla Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/1df75c3698ef4934b246e1300ecfc73d.jpg

Min datter på snart 11 måneder har i ca. fem måneder haft problemer med sin afføring. Da det startede, var det i forbindelse med, at hun begyndte at få mere fast føde. Der begyndte at gå flere dage mellem, at hun kom af med noget, og når det så endelig kom, var det meget hårdt og knoldet, og vi kunne se på hende, at det gjorde meget ondt. Hun begyndte herefter at spise mindre og mindre. Vi begyndte at give hende laktulose (10 ml. pr. døgn), indtil hendes afføring igen var normal, hvorefter vi trappede ned. Efter ca. 10-12 dage (hvor vi var stoppet helt med laktulosen) blev hendes afføring igen meget hård, hvorefter vi startede med laktulose igen. Der kom igen gang i maven, men denne gang hjalp det ikke på hendes appetit. Hun spiste mindre og mindre, for til sidst at nægte at tage andet end brystmælk. Dette resulterede så i, at hun fik diarre-lignende afføringer, og vores læge anbefalede os at stoppe med laktulosen. Det blev så bedre en tid, hvorefter vi igen havde en periode på ca. fire uger med laktulose (incl. nedtrapning). Igen gik det fint, indtil nu, hvor vi så er startet op igen. Denne gang er effekten dog ikke helt, som det plejer, da afføringen stadig er meget fast, men dog ikke hård.
Til morgenmad får hun yoghurt med havregryn og mælk. Om formiddagen får hun havregrød eller øllebrød og vand. Frokosten består af pulvergrød eller rugbrød og mælk. Eftermiddagsmad er rugbrød eller pulvergrød samt frugt + vand. Aftensmad er kartofler/pasta/ris + grønsager + kød + mælk og til nat får hun 200 ml. vælling. Drikkevarer udover dette er vand. Hun er en temmelig lille pige, vejer kun 7,9 kg, og er ikke så aktiv. Hun vil fx ikke kravle, men kommer omkring i hele huset ved at "humpe" baglæns på ryggen. Derudover er hun meget stærk i benene og vil helst stå hele tiden. Hvad kan der være "galt" med hende? Er der andet vi kan gøre, end at give hende laktulose? Må hun overhovedet få det så tit, som vi altså er nødt til at give hende det?
En lidt urolig mor.

Kære urolige mor
Det er helt almindeligt, at børn får lidt forstoppelse i forbindelse med overgangen til fast føde. Børnene drikker i den forbindelse mindre, og maven skal vænne sig til den nye kost. Problemet plejer dog at løse sig selv, når børnene når ottemånedersalderen, hvor de går over til "tyggemaden", som virker mere befordrende på afføringen. I den alder er børnene som regel også blevet meget bedre til at drikke af kop.

Når jeg ser på din datters kostplan, så vil jeg anbefale at lave lidt om på den. Jeg tror, hendes mave ville fungere bedre, hvis kosten blev lidt grovere og varieret. Jeg kan foreslå følgende madplan:

Morgenmad: yougurt med frugtstykker eller frugtmusli
Formiddag: frugt

Forkost: groft rugbrød med pålæg
Eftermiddag: en grovbolle og noget frugt
Aftensmad: familiens kost
Til natten: 200 ml. vælling

Med denne plan får hun mindre grød og mere frugt, og vælg gerne frugter som melon, mango eller blommer, der indeholder meget væske. Frugt indeholder frugtsukker, der virker befordrene på afføringen i en sådan grad, at mange børn får tynd mave, hvis de spiser for meget frugt. Du skal også sørge for, at din datter ikke får mere mælkeprodukt end den halve liter, hun har behov for, da mælk virkere stoppende.

Med hensyn til brug af laktulose, så er der ingen fare ved at bruge det, når det er nødvendigt. Det er derimod ikke godt, hvis et barn har kronisk forstoppelse, med smerter og madlede til følge.

Du spørger også til, om der kan være noget galt, når din datter rumper sig frem på ryggen på trods af stærke ben. Jeg tror ikke, der er andet galt, end at hun ikke ved, hvordan man kravler. Så hjælp hende til at komme i korrekt kravlestilling og vis hende, hvordan hun kan flytte sine arme og ben i krydsmønster. Så skal hun lære teknikken.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Forstoppelse
Afføring

Læs også