Mad
16. januar 2014

Mad til 2 dage - Nakkekam

Med opskrifter, lidt ekstra ingredienser og krydderier kan du nemt genbruge gårsdagens rester til et nyt nemt måltid. På den måde sparer du tid og penge og undgår unødvendig madspild. Mama.dk giver dig seks lækre opskrifter.
Af: Mette Mølbak
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mad/nakkekamprimny.jpg

foto og opskrifter er fra bogen 'Mad til 2 dage'. Redigeret af redaktionen

Dag 1: Nakkekam med citron og bagte kartofler

Det skal du bruge

En stegeso eller en gryde med låg, der kan gå i ovnen.

1,5-2 kg nakkekam
2 spsk olivenolie
4 løg
1 citron, økologisk
2 fed hvidløg
1 bundt persille
6 dl bouillon
1 tsk salt
friskkværnet peber

Tilbehør
ovnkartofler og en simpel salat med en sennepsvinaigrette

Sådan gør du

Tip

Dette er en ret, der egner sig at blive lavet i weekenden, da den kræver tre timer i ovnen. En anden mulighed er at skrue op for ovntemperaturen - det forkorter stegetiden, så retten bedre kan passes ind på en hverdag.

Snit nakkekammen på kryds og tværs og brun den af på alle sider i olivenolie på en pande. Pil løgene og skær dem i kvarter. Vask citronen og skær den i både. Giv hvidløgene et let slag med bagsiden af en kniv og pil dem. Kom løg, citron, hvidløg og persille i en stegeso eller en gryde, der kan gå i ovnen. Læg stegen ovenpå, og hæld bouillonen over. Krydr med salt og peber.
Kom stegesoen/gryden med låg i ovnen og lad den stege i 3 timer ved 140 grader. Du kan nedbringe tiden til 1½ time ved at stege nakkekammen ved 200 grader, men den bliver ikke lige så mør. Si bouillonen fra, når kødet er færdigt. Vask kartoflerne, læg dem i en bradepande og kom dem ind i ovnen, når der er cirka 30-40 minutter tilbage af stegetiden. Server kød og kartofler med en sprød salat. Gem overskydende kød til dagen efter.

Klik ind i galleriet nedenfor og se de lækre retter - find også opskrifter med kylling og laks til to dage


Dag 2: Alt i en gryde

Det skal du bruge

3 løg
3-4 pastinakker, cirka 400 g
2 spsk oliven- eller rapsolie
3 dl perlerug eller perlespelt
bouillon fra dagen før + vand, til du i alt har7 ½ dl væde
nakkekam fra dagen før
1 tsk salt
friskkværnet peber
1 spsk citronsaft eller æblecidereddike

Pynt
1 god håndfuld persille

Tilbehør
rugbrød, rødbeder og sennep

Sådan gør du

Tip

Server med et drys hakket persille og rugbrød, sennep og rødbeder 'on the side'.

Pil løgene og hak dem. Skræl pastinakkerne og skær dem i firkanter. Kom olien i en gryde og steg løgene ved middelvarme, til de er bløde. Tilsæt pastinakkerne og steg videre et par minutter. Kom perlerug- eller spelt i og tilsæt 7 ½ dl væde i form af bouillon + ekstra vand. Læg låg på og lad det simre i cirka 30 minutter. Tjek, om perlerugen er mør, ellers giv det lidt mere tid. Skær kødet ud i passende stykker og kom det i gryden, så det bliver varmet igennem. Smag til med salt, peber, citronsaft eller æblecidereddike.

Prøv også: Nudelsuppe med babyspinat og rejer

Flere opskrifter
De lækre opskrifter stammer fra bogen 'Mad til 2 dage', hvori Mette Mølbak kommer med masser
af gode idéer til, hvordan du kan planlægge mad til to dage med få ingredienser og ingen madspild - og helt uden at der går kedelig rest-mad i den. 250 kr. Politikens Forlag.


Find alle Mamas madplaner her

Læs mere om:

Læs også