Sundhed
4. december 2008

Mælk

Et meget lille antal børn lider af mælkeallergi. Det er ganske få procent af en børneårgang, og diagnosen skal stilles af en læge.Hvis man har
Af: af Ulla Nielsen
hvad er kighoste

Et meget lille antal børn lider af mælkeallergi. Det er ganske få procent af en børneårgang, og diagnosen skal stilles af en læge.
Hvis man har mælkeallergi, får man kraftige reaktioner, når man drikker mælk. Det kan være maveproblemer, eksem, luftvejssymptomer m.v., og man har så godt som altid flere af reaktionerne på én gang.
Endnu nogle få procent af en børneårgang børn har det, som man kalder laktoseintolerans. Det betyder, at de ikke danner nok af det enzym, der nedbryder mælkesukker.
Disse børn kan kun tåle begrænsede mængder mælk og mælkeprodukter i kosten, når de er over ammealderen. Hvis de får for meget, får de ondt i maven og tynd mave.
Nogle få danske børn lider af laktoseintolerans. Problemet er derimod meget udbredt blandt børn af fremmed etnisk oprindelse.
Det er en voldsom ting selv at bestemme sig for, at ens barn ikke kan tåle mælkeprodukter. Især fordi dansk normalkost mangler kalk, hvis man ikke indtager mælkeprodukter, og kalken er nødvendig hele livet igennem af hensyn til knogler og tænder.
For børn er kalk helt uomgængeligt. Derfor skal man ikke sætte sine børn på mælkefri diæt, medmindre der er meget tvingende grunde til det. Da skal de have kalktilskud, og mængden skal aftales med en læge, sundhedsplejerske eller diætist, for kalk kan ikke spises på forskud, og får man for meget, sættes barnets nyrer på unødvendigt arbejde.

Læs også:
Allergi
Modermælkserstatning

Læs også