Naturen kan også være giftig
Foto Istockphoto
Ironisk nok er det ikke bare menneskeskabte giftstoff er, som findes i madvarer. Der er talrige eksempler på endog stærkt giftige stoff er, som planterne selv danner, eller der opstår som følge af bl.a. forkert opbevaring. Eksempler på sådanne gift igestoffer er:
Solanin
Dannes i kartofler, når de bliver "stressede" af blandt andet lys eller stød. I større mængder kan solanin føre til opkastninger, diarré og hovedpine. Det forhøjede solanin-indhold gør, at kartoflen bliver grøn, og i sådanne situationer er det bedst at smide kartoflen ud.
Mykotoksiner (Skimmelsvamp)
Der findes en række forskellige mykotoksiner som for eksempel
aflatoksin (i nødder og tørret frugt), ochratoksin A (i korn, øl, vin, kaff e), patulin (i æbler og æblejuice) og deoxynivalenol (i korn og kornprodukter). Indtaget over længere tid kan mykotoksiner være ret skadelige og muligvis føre til kræft. Som hovedregel bør du kassere frugt, frugtmarmelade, nødder og lignende, som har spor af mug, og undlade at drikke juice, som har stået åben for længe i køleskabet.
Histamin
Visse fødevarer kan, hvis vi opbevarer dem forkert, udvikle så store mængder histamin, at det fører til forgiftning. Fødevarer, der kan indeholde histamin, er rødvin, ost, spegepølse, fisk m.v. Den bedste måde at undgå histamin i fødevarer, som for eksempel olieholdige fisk, er ved at opbevare dem køligt.
Læs også:
Økologi ingen garanti mod allergi
Få styr på E-numrene
De værste hormonforstyrrende stoffer