Vækst
I de første måneder tager barnet mellem 150 og 400 gram på om ugen. Vægtstigningen kan være ujævn, men som tommelfingerregel kan man forvente, at barnet har fordoblet sin fødselsvægt, når det er mellem fire og fem måneder.
Spædbørn har store udsving. Desuden gælder de vægtkurver, som man hidtil har rettet sig efter, ikke længere. De stammer nemlig fra den periode, hvor børn fik modermælkserstatning, og det har vist sig, at børn på erstatning og ammebørn udvikler sig forskelligt vægtmæssigt.
Ammebørn tager hurtigere på end flaskebørn, men vægtøgningen falder på et tidspunkt, hvorimod flaskebørn tager mere jævnt på gennem det første leveår. Ammebørn bliver tit meget buttede tidligt, og vægten vil ofte stå stille en periode, når de går over til skemad.
Motion og vægt hænger sammen, derfor standser vægtens himmelflugt, når barnet begynder at kravle og bruge sin krop mere.
Når sundhedsplejersken rutinemæssigt vejer barnet, er det ikke for at se, om jeres barn passer til en særlig kurve. Hun laver en kurve, som passer for jeres barn, og den skal vise, om jeres barns vækst forløber, som den skal, og om forholdet mellem højde og vægt passer sammen.
Det er ikke nogen god idé selv at gå og veje sit barn dagligt. For det første er der ingen grund til det, for det andet vil bare et måltid, som vejer ca. 150 gram, eller en afføring, mudre billedet helt til. Det interessante er barnets trivsel: Trives barnet og vokser det? I det daglige er den bedste markør, om barnet vågner af sig selv med regelmæssige mellemrum og har lyst til at spise, og om barnet leverer mindst seks godt våde bleer i døgnet.
Læs også:
Vægt
Dit barn tager et tigerspring