Gravid
11. marts 2011

Massører afviser gravide

Nogle massører afviser gravide, fordi de er bange for noget skal gå galt.
Af: af Julia Schmiegelow
https://imgix.femina.dk/media/f1743d29d7534926bcc54446e53e38b8.jpg

Foto: All Over Press

Ømme og trætte muskler i lænden og nakken får mange gravide til at opsøge en massør. Men ofte bliver den gravide afvist i døråbningen.

Det fortæller Jysk fysiologisk massage institut, der er en af de største og ældste massageskoler herhjemme, og som siden etableringen i 1996 har uddannet over 1000 massører.

- Nogle massører holder sig tilbage, når det drejer sig om graviditetsmassage. De vil gerne yde deres bedste og er bange for, at hvis der går noget galt i den gravides forløb, skydes skylden på massøren, siger ejer og underviser Piann Kolling til Alive.dk

En bekymring hun synes er ærgerlig, da det både forhindre massøren i at få denne kundegruppe samt kan sende et signal til den gravide om, at det kan være farligt.

Bør ikke tøve
- Man bør ikke tøve med at behandle en gravid. Mange gravide får ømme trætte muskler i nakke og lænd. Graviditetsmassage har en gavnlig afslappende effekt på den gravide. Blandt andet har jeg erfaring med gravide, der tror de har fået bækkenløsning, men efter 2-3 behandlinger har spændingerne sluppet, og det de troede var bækkenløsning er forsvundet, siger hun.

Klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard ser heller ikke nogen problemer med at gravide får f.eks. massage.

- Hvis kvinden spurgte mig, om hun måtte gå til behandling, ville jeg ikke fraråde det. Men til gengæld er der heller ikke dokumentation for effekten af sådanne behandlinger, siger han.

Forholdsregler ved gravide
Massører skal dog ifølge Piann Kolling tage nogle forholdsregler, når det er en gravid, de har i hænderne. Blandt andet skal de ikke behandle gravide, der har haft mange ufrivillige aborter, samt at der er zoneterapi punkter, der påvirker livmoder og æggeleder, hvilket ikke er hensigtsmæssigt for den gravide.

Derfor er det ifølge Pia Kolling også vigtigt, at gravide ved hvilken behandler, der skal behandle dem. Her kan man regne med behandleren kan sit kram, hvis det er en certificeret behandler. Det vil sige en behandler med 660 timers uddannelse.

Man kan også høre behandleren, hvilken skole personen har gået på, og derefter kontakte skolen for at høre om personens uddannelsesbaggrund.

Få afspændingspædagogens øvelser til, hvordan du, som gravid, styrker dit bækken og ryg

Tjek indholdet i din toilettaskes plejeprodukter i Kemiknuseren for skadelige kemikalier.

Læs også