Graviditet
11. januar 2021

Hæmorider under graviditet: Her er, hvad du kan gøre

Det er helt normalt at få en hæmoride som gravid. Alligevel kan det for mange være et tabubelagt emne, man helst ikke taler om. Heldigvis er det let at forebygge og behandle hæmorider, hvis man alligevel får dem.
Af: Anne Romanelli, Redaktionen
Hæmoride som gravid: Dette kan du gøre

Udgivet første gang 25. marts 2010. Foto: Shutterstock

Mange kvinder oplever at få en hæmoride som gravid. Men knap så mange taler højt om problemet.

Ifølge jordemoder Stine Roswall er hæmorider dog ikke noget at være flov over, og der findes heldigvis både behandling og tiltag, man selv kan gøre for at minimere sandsynligheden for at få hæmorider.

Her fortæller hun, hvad man kan gøre for at forebygge, lindre og behandle.

Hæmorider som gravid: Hvorfor får man dem?

Alle har risiko for at få hæmorider, og omkring en tredjedel af befolkningen vil opleve det på et tidspunkt i deres liv, fortæller Stine Roswall.

På trods af dette, er der mange, som har svært ved at tale om det, hvilket kan resultere i, at man går med dem i lang tid.

Især gravide er i en udsat gruppe, når det handler om hæmorider.

Når man siger, at hæmorider lettere kommer, når man er gravid, er det på grund af den proces, man går igennem under graviditeten.

– Når man bliver gravid, producerer man hormonet relaxin. Det blødgør ens led og andre bløddele i kroppen, og det er en kæmpe fordel, når man skal føde og have babyens hoved ned gennem ens bækken. Så har man brug for, at alt kan give sig.

Bagsiden ved det blødgørende hormon er så til gengæld, at man bliver mere slap i den lukkemuskel, der sidder mellem spiserøret og mavesækken, og at væggen rundt om kroppens blodkar bliver mere blød, fortæller jordemoderen.

Stine Roswall

Uddannet jordemoder i 2010 og har frem til 2016 arbejdet på Hvidovre Hospital.

I 2017 startede hun sin private jordemoderpraksis, hvor hun tilbyder hjælp til gravide, fødende og nybagte forældre.

Hun har desuden podcasten "Gravid Podcast".

Privatjordemoderkbh.dk

– Hæmorider er åreknuder i numsen. Og man har i det hele taget større sandsynlighed for at få åreknuder på hele kroppen, når man er gravid, fordi de her vægge, der skal holde blodkarrene stramt på plads, slapper mere af på grund af hormonerne, siger hun og tilføjer:

– Jo mere man presser for at komme af med sin afføringen, jo mere tryk lægger man på de blodkar, der findes nede omkring endetarmsåbningen.

– Dermed øger man sandsynligheden for, at én væggene bliver så blød, at den revner en lille smule, hvilket skaber en udposning i blodkarret. Dét er hæmoriden.

Stine Roswall understreger dog, at størstedelen går gennem en graviditet uden at få en hæmoride.

– Det er ret hyppigt at få en hæmoride som gravid, men det er stadig mere sandsynligt, at man ikke får det, siger hun.

Effektive råd mod hæmorider, når man er gravid

Det bedste, man kan gøre, er at forebygge hæmoriderne, så godt man kan.

Der findes flere forskellige måder at gøre det på, men det overordnede råd er at holde sin mave og tarmsystem velfungerende.

Foruden at spise fiberrigt, er et godt råd derfor at tage fibertilskud.

– Det kan for eksempel være Husk. Det er også helt almindeligt, at man indimellem har behov for at tage Magnesia. Og så er det absolut heller ikke ualmindeligt, at man har behov for at ringe til lægen og bede om noget afførende, fordi der ikke er kommet noget ud de sidste to dage, siger Stine Roswall.

Det kræver altså en indsats at holde tarmen velfungerende, når man er gravid.

Ifølge jordemoderen er et andet godt råd at drikke masser af væske.

Indtager man mere vand, end hvad kroppen reelt har brug for, vil det komme ud gennem urin og afføring, så man dermed undgår at blive forstoppet.

Desuden er det vigtigt at spise en sund og fiberrig kost. Det vil give maven den rette næring og nok at 'arbejde' med, så man bedre kan undgå forstoppelse.

– Gå efter rugbrød og grove grøntsager. Sveskejuice, svesker, blommer og stenfrugter generelt kan også være gode at gå efter, fordi de har en afførende effekt.

Gode toiletvaner

Mange hæmorider kan undgås ved at have gode toiletvaner. Det betyder, at man skal afsætte tid til at gå på toilet, når man mærker trangen melde sig. Udsætter man toiletbesøg, kan det lede til hård mave.

Når man er på toilettet, er det desuden vigtigt at give sig god tid, understreger jordemoderen. Undgå at presse for meget eller for længe og vær bevidst om din siddestilling. Det kan være en god idé at sætte fødderne på en taburet eller skammel, mens du er på toilet.

– Hvis man gerne vil undgå hæmorider, når man er gravid, skal man gøre alt, hvad man kan, for ikke at skulle presse alt for meget, når man er på toilet, siger Stine Roswall.

Men toiletvaner er bare en udfordring, når man er gravid, understreger hun.

– Dels er der den fysiske proces, som kroppen selv skaber og oven i dét, anbefaler vi jo jerntabletter, som faktisk også har en forstoppende effekt.

Kirurgisk fjernelse eller medicinsk behandling af hæmorider

Der findes flere typer effektive salver og stikpiller, som man kan bruge mod hæmorider.

De mindre effektive er håndkøbsmedicin, mens de receptpligtige alternativer har en klinisk bevidst effekt.

Et middel som eksempelvis Proctosedyl findes både som stikpille og salve, så man kan vælge den form for behandling, der passer bedst. Det er ikke alle gravide, der kan få udskrevet recept til Proctosedyl.

Husk derfor altid at informere din læge om alle relevante informationer, når du gennemgår konsultationen.

– For mange er det nok med salve eller stikpiller, men man kan også opleve, at man har en hæmoride, der ikke forvinder, når man har født, siger Stine Roswall.

– Når man har født, kommer der jo lidt mindre tyrk på ens underliv, og derfor kravler de tilbage hos mange. Men der er nogle, der får dem opereret væk, når de har fået de børn, de vil have.

Der er tale om et mindre indgreb, typisk med lokalbedøvelse, og man kan som oftest tage hjem igen samme dag.

Et kirurgisk indgreb vil dog altid være den absolut sidste udvej.

Læs også