Indbrud i julen: Undgå utrygge børn
Følelsen af, at der lige har været fremmede i ens hjem efter et indbrud, er slem nok, men for børn kan det være særligt svært at føle sig trygge derhjemme i lang tid efter.
En undersøgelse fra Codan viser, at hver fjerde forælder, der har haft indbrud, vurderer, at oplevelsen har påvirket deres børn meget - og at hver femte forælder ligefrem mener, at deres børn kunne have haft behov for hjælp fra en psykolog.
Meget få af børnene (3 procent) har dog fået psykologhjælp i forbindelse med indbrud, og det bunder i, at mange forældre ifølge undersøgelsen er i tvivl om, hvordan de skal håndtere situationen efter et indbrud.
Tal med børnene efter et indbrud
Børnepsykolog Annette Underbjerg opfordrer under alle omstændigheder forældrene til at tale grundigt med børnene, også selvom de ikke viser tegn på utryghed.
- Børn reagerer forskelligt. Det handler grundlæggende om, hvad børnene har med i rygsækken, og hvilke personligheder de har. Det vigtigste for børnene er, at de føler sig trygge og beskyttede. Den følelse kan nemt forsvinde ved et indbrud. Her er det forældrenes opgave at skabe rammerne - gerne igennem god samtale - og så vil børnene klare sig igennem, siger hun.
Psykologens råd til snakken med børnene efter indbrud
I de fleste tilfælde vurderer Annette Underbjerg, at forældrene er de bedste til at få børnene på ret køl igen efter et indbrud, men der vil være situationer, hvor det kan være en rigtig god hjælp at kontakte en børnepsykolog.
- Det kommer helt an på barnet, og det kender forældrene bedst, siger hun og giver nedenunder sine bedste råd til, hvordan man i hvert fald som forælder kan tale med barnet.
• Sæt ord på det, som er sket - åben tale skaber klarhed og afdækker barnets eventuelle fantasier omkring indbruddet. Tavshed skaber blot mere usikkerhed.
• Brug korte og tydelige forklaringer - undgå lange udredninger, da det risikerer at forvirre barnet yderligere.
• Tag dig tid til at tale med barnet - vis at du gerne vil skabe klarhed, hvis/når barnet henvender sig med spørgsmål fra tid til anden.
• Tillad barnet at reagere på sin egen måde - der er mange måder at reagere på, og barnet skal ikke reagere på nogen bestemt måde for at reagere "rigtigt".
• Fortæl barnet om, hvad der skal ske - vis du har en plan for det, som skal ske (oprydning, forsikring, politi, etc.). Og hvis barnet spørger, så fortæl også, hvad du vil gøre, hvis ulykken skulle ske igen.
• Netværk og professionel hjælp - påvirker indbruddet dig selv i en sådan grad, at du ikke kan støtte dit barn som ønsket, kan dit netværk måske hjælpe dig i et eller andet omfang. Professionel hjælp kan også være en mulighed. Også til barnet, eksempelvis hvis reaktionerne er meget voldsomme og langvarige.
42.000 indbrud på ét år
I 2013 blev der ifølge Danmarks Statistik begået 42.000 indbrud i danske boliger, hvilket gjorde Danmark til indehaver af en kedelig andenplads over lande med flest indbrud per indbygger. Det betyder også, at danske børn fra tid til anden er vidne til et indbrud i deres hjem.
Det har man hos Codan taget konsekvensen af:
- Vi er for nylig begyndt at tilbyde psykologhjælp ved svære tilfælde af indbrud, hvor du møder tyven ansigt til ansigt - både for børn og voksne. Et indbrud handler langt fra udelukkende om at miste genstande, selvom det kan være slemt nok. Vi ved, at det værste ved et indbrud er følelsen bagefter, og børnene er ofte hunderæde for, at der står en tyv, når de kommer hjem fra skole. Heldigvis kan forældrene hjælpe med at få trygheden tilbage, men i de svære tilfælde er der nu lidt flere muligheder for at få tryghedsfornemmelsen tilbage, lyder det fra forsikringsselskabet.
Fakta fra undersøgelsen
• 12 procent har haft indbrud i deres hjem (59 procent af disse med hjemmeboende børn)
• 25 procent af de forældre, der har haft indbrud, mener, at oplevelsen har påvirket deres børn meget
• 33 procent af børnene mener, at det værste ved indbruddet var følelsen af, at det måske sker igen, og 30 procent at der måske er en tyv, når man kommer hjem
• 3 procent af børnene har fået psykologhjælp i forbindelse med indbrud
• 21 procent af forældrene med indbrud vurderer, at deres børn kunne have haft behov for psykologhjælp i forbindelse med indbrud
• 16 procent ved ikke, hvad det bedste er at gøre i forhold til børnene efter et indbrud
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1005 interviews med danskere i alderen 18-65 år i perioden 5.-9. september 2014. 119 af respondenterne havde haft indbrud.
Læs også:
Sådan beroliger du dit bekymrede barn
Sådan støtter du dit bange barn
18 sjove fotos - forældres typiske hverdagsproblemer: