Familieliv
30. december 2015

Pottetræning: 10 problemer - og løsninger!

Når dit barn skal smide bleen, sker det sjældent uden problemer. Her er 10 typiske problemer med pottetræningen samt bud på løsninger.
Af: Anne Romanelli Redigeret d. 19. juli 2021
baby

Foto: Unsplash

Ingen børn udvikler sig helt ens eller med samme hastighed - og pottetræningen er et godt eksempel på dette.

Pottetræning - hvornår?

Det kan være svært at afgøre, hvornår du bær påbegynde pottetræning med dit barn. Det rigtige at gøre er at vente på, at dit barn får en fornemmelse og lyst til at gå på toilettet. Når dit barn er mellem to og tre år, oplever barnet efterhånden, hvor rart det er at være renlig og få bleen af. I takt med det lærer barnet at sige til, så du kan hjælpe dit barn på potten.

Et godt råd!

Det kan være en god ide at begynde pottetræning i sommerperioden. Barnet har det på denne årstid ikke særlig meget tøj på, og bliver derfor hurtigt opmærksom på, at bleen er våd.

Nogen har lidt sværere ved at smide bleen end andre, og pottetræning kan tage nogle børn længere tid. Men stort set alle børn oplever uheld eller visse problemer, når de skal smide bleen.

Her er 10 typiske problemer med pottetræningen - samt gode bud på løsningerne:

1. Dårlige toiletrutiner

Løsning: Toiletrutinerne er forskellige i enhver institution, så find ud af, hvordan de ser ud for dit barn. Hvis børnene går på toilettet i grupper, kan det måske være værd at snakke med pædagogerne om, hvorvidt det er muligt for dit barn at prøve alene i stedet, da det kan skabe mere rum og ro. Tal også med pædagogerne om, hvad I kan gøre for at motivere barnet til at selvstændiggøre sig i forbindelse med pottetræningen.

2. Tisser i sengen om natten

Løsning: Hvis dit barn tisser jævnligt i sengen om natten, så prøv at vække barnet for at gå på toilettet eller potten 1-2 timer efter, at barnet er gået i seng. Hav evt. en natlampe i soveværelset og i badeværelset for at lette den natlige tur på toilettet.

3. Tisser i bukserne

Løsning: Bevar roen, når barnet har uheld, og undgå at skælde ud. Vær i stedet forberedt på uheldene ved at have skiftetøj og klude til at tørre af inden for rækkevidde. Prøv at lave et fast skema over ture til toilettet. Det vil hjælpe barnets pottetræningsproces.

4. Toiletbesøg i instituition

Løsning: Toiletrutinerne er forskellige i enhver institution, så find ud af, hvordan de ser ud for dit barn. Hvis børnene går på toilettet i grupper, kan det måske være værd at snakke med pædagogerne om, hvorvidt det er muligt for dit barn at prøve alene i stedet, da det kan skabe mere rum og ro. Tal også med pædagogerne om, hvad I kan gøre for at motivere barnet til at selvstændiggøre sig i forbindelse med pottetræningen.

5. Frustration ved pottetræning

Løsning: Pottetræning er ikke altid let for forældre, men husk, at det kan være mindst lige så frustrerende for dit barn. Lad dit barn forstå, at han eller hun er den vigtigste del af processen, og at du har brug for barnets hjælp, så I kan lykkes med projektet.

6. Tålmodighed med processen

Løsning: Måske reagerer dit barn på en stor ændring i institutionen eller derhjemme – vær under alle omstændigheder tålmodig og giv det tid. Vent til dit barn virker parat til igen at pottetræne og støt opmuntrende op om barnet.

7. Badeværelset er en krigszone

Løsning: Hvis badeværelset har forvandlet sig til en krigszone, er dit barn sikkert i gang med at teste dine grænser og sin egen magt. Lad dit barn vide, at du ikke har tænkt dig at kæmpe kampe, selvom det måske er fristende at insistere på, at dit barn bruger toilettet eller potten hele dagen. Stil en potte frem, så dit barn altid kan tisse på den på eget initiativ og fortsæt med opmuntringen. Husk at rose, når barnet har en succesfuld tissetår.

8. Belønninger

Løsning: Gør meget ud af at ‘fejre’ det, når dit barn har afføring – barnet kan nemlig være bange for at have svinet noget til. Hav evt. nogle belønninger til barnet, der signalerer, at du er stolt af, at han eller hun er et stort barn nu. Læg mærke til, hvornår på dagen barnet typisk har afføring, og sørg om muligt for, at barnet er tæt på badeværelset på dette tidspunkt.

9. Opmuntre dit barn

Løsning: Skab spænding og glæde omkring det at bruge det store toilet ved at købe ‘specielt’ undertøj eller have små præmier klar for succesfulde tisseture. Bed også pædagogerne i dit barns institution om støtte til projektet – hvis I alle opmuntrer barnet og fortæller, hvor sejt det er, at barnet nu snart er stort nok til at klare det selv, går pottetræningen meget hurtigere.

10. Pottetræning undervejs

Løsning: Tag alle jeres pottetræning-‘værktøjer’ med jer – fra potten til særlige bøger, barnet måske kigger i imens. Hvis I er på en længere biltur, så tjek, at der er flere muligheder for at gøre tissestop undervejs. Under andre rejseformer sørg da for, at I besøger toilettet jævnligt, så dit barn ved, at toiletture er en rutine, som det skal være en del af nu.

Kilde: Huffington Post, Netdoktor.dk

Læs også:

Pottetræning på kun 3 dage

9 børnebøger der forklarer pottetræning - i et sprog dit barn forstår!

Læs mere om:

Læs også