HPV-vaccine: Her er tilslutningen lavest
HPV-vaccine
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Region Hovedstaden er den landsdel, hvor flest piger takker nej til at få HPV-vaccine.
I Danmark bliver alle piger tilbudt HPV-vaccine, når de fylder 12 år, og sidste år lod kun 44 procent af pigerne fra målgruppen (årgang 2002) sig vaccinere i Region Hovedstaden – mod 57 procent på landsplan.
HPV-vaccine er ikke den eneste omdiskuterede vaccination. Også andre børnevacciner står for skud >>
Vest- og Nordjylland er de dele af landet, hvor tilslutningen er størst til den omdiskuterede HPV-vaccine, som beskytter mod livmoderhalskræft, men som også er mistænkt for at give en række alvorlige bivirkninger.
På landsplan er der samlet det sket et kraftigt fald. Ved udgangen af 2014 var 74 procent af pigerne født i 2001 vaccineret mod HPV, mens det ved udgangen af 2015 blot var 57 procent af pigerne født i 2002.
Her kan du købe en overskuelig opslagsbog om børnesygdomme >>
Lav tilslutning er ’overraskende og alvorligt’
Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, er ikke overrasket over, at tilslutningen er faldet i kølvandet på den megen diskussion om vaccinen, men dog er hun overrasket over, at tilslutningen er så lav.
- Jeg havde nok på grund af debatten ventet, at der ville ske et fald i deltagelsen i en periode, men at den er blevet så lav, det overrasker mig, siger hun til DR København.
Overlægen mener, at det kan få alvorlige konsekvenser, fordi en stor gruppe kvinder i fremtiden vil få brug for behandling og dermed også kan få andre bivirkninger pga. den manglede vaccine.
- Det er jo en meget alvorlig sag. Dels fordi man kan dø af sygdommen, men også fordi kvinderne får meget betydelige bivirkninger resten af deres liv pga. behandlingen, advarer hun.
Så mange danskere vil gøre MFR-vaccinen lovpligtig >>
FAQ om HPV-vaccine:
Tilbuddet om HPV-vaccine gælder, til man er fyldt 18 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger HPV-vaccineres, når de fylder 12 år.
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde svar på de hyppigste spørgsmål om HPV-vaccine. Bl.a. skrives følgende om bivirkninger ved HPV-vaccine:
Kan vaccinen give bivirkninger?
Ja. HPV-vaccinen kan have bivirkninger – ligesom andre vacciner og medicin. Det er ret almindeligt at blive lidt øm, få lidt rødme og hævelse på det sted, hvor man bliver stukket. Nogle kan efterfølgende få feber, hovedpine og kvalme. Lige efter vaccinationen kan man blive dårlig og svimmel og i enkelte tilfælde besvime. I sjældne tilfælde kan man få overfølsomhedsreaktioner (allergi) med åndedrætsproblemer, nældefeber eller udslæt. De kendte bivirkninger står beskrevet i HPV-vaccinernes produktinformation. Indlægssedlerne for HPV-vaccinerne kan findes på www.indlægsseddel.dk. Søg på Cervarix® eller Gardasil®.
Kan vaccinen give alvorlige bivirkninger?
Vaccinen bliver vurderet som meget sikker. Vi kan imidlertid ikke helt udelukke meget sjældne, men alvorlige bivirkninger. Derfor overvåger myndighederne bivirkningerne nøje i et internationalt samarbejde. Læger bliver opfordret til at melde alle tegn og symptomer, som kan være bivirkninger ved vaccinen. Privatpersoner kan også melde bivirkninger på www.meldenbivirkning.dk. Det Europæiske Lægemiddelagentur har i november 2015 afsluttet en ekstraordinær undersøgelse af HPV-vaccinernes sikkerhedsprofil med fokus på de to syndromer POTS og CRPS. Konklusionen er, at de samlede data ikke peger på en sammenhæng mellem HPV-vaccination og syndromerne, da de to syndromer POTS og CRPS ikke forekommer oftere hos HPV-vaccinerede end forventet hos ikke-vaccinerede. Se information om bivirkninger til HPV-vaccinen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Bivirkninger ved HPV-vaccinen
Her kan du købe et berøringsfrit pandetermometer, som måler dit barns temperatur på 1 sekund - uden at barnet generes af det >>