Familieliv
26. maj 2016

10 gode råd når dit barn er online

På et tidspunkt bliver dit barn stort nok til selv at færdes på internettet og bruge mobiltelefonen. Se her, hvordan barnet bedst kan styre uden om de skræmmende, stødene og sårende ting, som desværre er en del af onlinemedierne.
Af: Anne Romanelli
Sart hud

Onlinemedier er uundgåelige i børns liv – og det også er helt fint, at børn stifter bekendtskab med dem, da de er en stor del af vores hverdag.

Men der er også mange skræmmende, stødende og sårende ting på disse medier, som det er bedst at skærme børnene for, så vidt det er muligt.

På Red Barnets hjemmeside giver psykolog Sara Hagström følgende gode råd om, hvordan børn kan færdes sikkert på nettet og mobilen – og hvordan forældre kan hjælpe dem med det.

5 råd til børnene

1. Husk, at det, du skriver på nettet og på sms lettere kan misforstås – især ironi.

2. Sig det til en voksen, hvis du føler dig mobbet på nettet eller mobilen. Hvis du svarer igen, kan det gøre mobningen værre.

3. Sæt dig ind i sikkerhedsindstillingerne de steder, hvor du har en profil. Hvem kan se hvad? Og hvordan anmelder og blokerer du?

4. Overvej hvilke billeder og oplysninger, du lægger ud om dig selv, og undgå at lægge noget ud, som ikke kan tåle at blive sendt videre.

5. Husk, at ikke alle er dem, de udgiver sig for at være på nettet, og mød aldrig en onlineven- eller kæreste alene.

Her kan du købe anti-strålingsposer til mobiltelefoner, tablets og babyalarmer >>

5 råd til forældrene

1. Vis interesse for dit barns onlineliv ved at spørge ind til det, ligesom du f.eks. spørger, hvordan det er gået i skolen, og få evt. dit barn til at vise dig sine yndlingssider.

2. Tal med dit barn om, hvad man skal gøre, hvis man oplever noget ubehageligt – f.eks. hvordan man anmelder og blokerer.

3. Sæt dig ind i de sider, dit barn besøger, og tag stilling til, om du synes, at dit barn er gammel nok til dem. Tal i den forbindelse med dit barn om, hvorfor man skal have en bestemt alder.

4. Sørg for, at dit barn kender og bruger sikkerhedsindstillingerne på de sider, hvor barnet har en profil, og tal i øvrigt om, hvilke oplysninger og billeder dit barn lægger ud af sig selv og andre.

5. Undersøg, hvordan barnets skole griber færden på de digitale medier an. Har man f.eks. en anti-mobbe-politik? Tag evt. initiativ til en forældredialog omkring emnet.

Læs også:

5 råd om dit barns første mobiltelefon

Er det bedst at slukke barnets iPad straks - eller give 2 minutters frist?

Så gamle er børn, når de får deres første mobiltelefon

Ekspert advarer: Ipad'en kan skade dit barn

Nye anbefalinger om 0-4-åriges skærmbrug

5 vigtige råd til dig med unge børn:

Læs også