Sådan holder du øje med dit barns syn
Foto: Pantherstock
Hvis dit barns syn ikke er optimalt, er barnets øjne konstant på overarbejde for at kunne se verden skarpt.
Det kan betyde, at barnet bl.a. har svært ved at koncentrere sig om andre aktiviteter, hvilket igen kan gå ud over den intellektuelle stimulering og udvikling. Især fordi så meget i vores liv i dag er baseret på det visuelle
Sådan lyder det fra optometrist Per Michael Larsen, der er sekretariatsleder i Danmarks Optikerforening. Over for Samvirke.dk opfordrer han derfor forældre til at være særligt opmærksomme på, hvorvidt deres børn ser godt nok.
Børn ved ikke selv, om de har dårligt syn
Og det er ikke nok bare at spørge barnet. Et lille barn ved jo ikke, om det har brug for briller - for hvordan skulle det kunne vide, at verden kan se anderledes ud?
- Det er vigtigt at holde øje, så man kan komme i gang med en eventuel behandling så tidligt som overhovedet muligt. Nyere forskning viser, at det aldrig er for sent at træne dovne øjne op, men hvorfor gøre noget sent, når man tidligere kan gøre det på den halve tid - og samtidig sikre, at barnet får de bedst mulige udviklingsvilkår? Jo mindre barnet er, desto lettere er det fysiologisk at modellere øjet. Og i forhold til kammerater vil børnehavebarnet sandsynligvis ikke være så generet af at gå med en klap. Det har ikke de store identifikationsproblemer. Det kunne blive et meget større problem, når barnet kommer i skole, siger Per Michael Larsen.
Sådan tjekker du dit barns syn
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn har problemer med synet, kan du tage et kig på følgende tjekliste, som findes i øjenlæge Jørgen Bruun-Jensens bog 'Mit barns øjne - fra baby til skolealder':
Det kan være tegn på, at synet ikke er godt nok, hvis barnet…
• er ukoncentreret og svært at fastholde
• skeler på det ene eller begge øjne
• drejer hovedet, så det kun ser med det ene øje
• holder en hånd for det ene øje, når det skal fokusere
• holder bogen tæt til ansigtet, når det læser
• kniber øjnene sammen
• er usædvanligt overfølsomt over for lys
• har røde, irriterede øjne og gnider sig i øjnene
• sætter sig helt tæt på tv'et
• klager over hovedpine
Er nogle af disse punkter gældende for dit barn, er det en god idé at snakke med din læge. Så kan I også samtidig sikre, at det ikke skyldes en sygdom.
Når barnet hurtigt bliver ukoncentreret eller får adfærdsproblemer, kan man f.eks. også mistænke det for at have ADHD, men årsagen kan også 'bare' være et dårligt syn. Det er i hvert fald værd at undersøge, før man begynder at finde mere alvorlige årsager, understreger Per Michael Larsen.