Familieliv
9. maj 2017

Efterfødselstræning i naturen

Mange nybagte mødre træner alt for hårdt og belastende efter fødslen, og det går ikke, mener fysioterapeut Mette Kjær Larsen fra Fredericia. Hun samler hver uge unge mødre ude i naturen til efterfødselstræning, hvor det også handler om at more sig sammen.
Af: Kurt Balle Jensen
Dreng ligger i barnevogn mens mødre dyrker efterfødselstræning

Foto: Jørgen Ploug

Efterfødselstræning og sjov i naturen

Det er tirsdag formiddag i det forårsgrønne Hannerup uden for Fredericia. Den ene bil efter den anden kommer kørende, og unge mødre hiver sammenklappede barnevogne ud af bagagerummene og tager deres babyer ud af autostole. – Så er vi her vist alle sammen, siger fysioterapeut Mette Kjær Larsen, og snart er mødrene med barnevogne på række på vej ind i skoven. For nu er der træning i naturens eget træningscenter. Nogle børn sover sødeligt, andre er vågne og sidder trygt i bæresele på mors mave. Fuglene kvidrer og betragter måske en smule undrende dette optog under de nyudsprungne trækroner. – Det giver et løft at komme ud i naturen og træne herude sammen med andre møder. Vi får ny energi, og vi løfter låget og har højt til himlen i stedet for at træne inde i en sal. Vi får en ekstra dimension med, siger fysioterapeut Mette Kjær Larsen. Er du klar til efterfødselstræning?

Sammenholdet motiverer mødrene

Hver tirsdag mødes de ni mødre med deres babyer for at træne. Og holdet er som en ekstra mødregruppe, for det sociale sammenhold betyder også meget for pigerne: – Det er godt at have en aftale, for så man er sikker på at komme ud. Dagene smuldrer ellers let, hvis man bare går derhjemme på barsel. Og det er hyggeligt at snakke med nogen, der ikke bare svarer gennem spytbobler, smiler Sara Flokiou, der har lille Albus på tre måneder med til træning. Karina Lager har Fie på tre måneder med, og hun nyder de energiske tirsdage. – Det er godt at komme ud og få noget frisk luft og en masse sanseindtryk i naturen. Det er da noget federe, end hvis det foregik i en gymnastiksal, siger hun. Marlene Lind er enig. Hun er mor til Frederik på tre måneder, og hun tvivler på, hun ville komme lige så meget ud, hvis det ikke var, fordi hun havde meldt sig til Mettes træningshold. – Jeg kan godt lide at komme ud og møde de andre, og vi er gode til at hjælpe hinanden, når det er nødvendigt. Det her betyder, at jeg får trænet. Derhjemme ville jeg jo nok ikke lægge mig på gulvet og tage armbøjninger… Føler du dig klar til at starte med efterfødselstræning? Tag testen her og se om du er ved at være klar til at træne igen.

Øvelser som kan bruges i hverdagen

– Det er meget mave, bækkenbund, ryg og vejrtrækningsøvelser, vi træner. De fire elementer er hele tiden i spil, og der er tale om funktionel træning. Det vil sige, at mødrene skal lære noget, de kan bruge i deres hverdag med børn. De skal løfte børnene, de skal trække dem i barnevognen, de skal tage ting ned højt oppefra og så videre. Det skal træningen tage højde for, forklarer Mette. – Øvelserne udvikler sig fra gang til gang. Det er vigtigt med en gradvis genoptræning af de forskellige muskler og muskelgrupper efter fødslen, siger Mette. Hun har ofte i sit arbejde som fysioterapeut oplevet mødre, der har trænet for hårdt og dermed har belastet kroppen unødigt. Der er gået en time. Mødrene har trænet, nydt samværet i naturen, og gang på gang har latteren lydt under trækronerne. Nu skal barnevognene køres tilbage til bilerne og pakkes sammen. Det går kvikt, de har prøvet det før. Og da børnene er godt spændt fast i autostolene, vinker alle, inden de styrer hjemad mod alle de gøremål, der følger med, når man er nybagt forælder. Læs også: 14 ærlige kvinder: Se min krop efter fødslen Artiklen kommer fra Familie Journal uge 20. 2017

Læs også