Derfor bliver vi kræsne
foto: Panthermedia
Rigtig mange kender det sikkert hjemme fra spisebordet. Der bliver sagt nej til fisk, oliven, kål eller ost af den simple grund, at man ikke kan lide det. For både voksne og børn kan være kræsne.
Men hvorfor er det egentlig at vi er kræsne? Det har vi spurgt sundhedskonsulent Joan Preisler fra FDB, der i mange år har arbejdet med kræsenhed og som er uddannet husholdningsøkonom og master i sundhedspædagogik.
Hvad er kræsenhed?
Det kan defineres som kræsenhed, når man ikke spiser mad fra hele fødevaregrupper, som f.eks. fisk eller ost. Ser man på de fravalgte fødevarer, fremgår det, at kræsenhed ikke kun kan handle om smag. I mange tilfælde må det være en bevidst beslutning, eller der er sket en mental blokering i hjernen.
Hvorfor bliver vi kræsne?
Man kan have så veludviklede smagsløg, at man er holdt op med at smage på visse madvarer, og derfor ikke udvikler lyst til at spise dem. Et eksempel kan være lysten til det bitre, som altid er tillært. Har man ikke vænnet sig til den smag, vil der være mange madvarer, man ikke bryder sig om, herunder visse grøntsager. Kræsenhed kan også være en følge af ubehagelige oplevelser med mad. Man kan eksempelvis være blevet dårlig af noget, man har spist. Men som oftest er kræsenhed udviklet i barndommen, i relationen med forældrene, hvor måltider er endt som magtkampe med maden som psykologisk våben, og hvor man måske blev presset til at spise noget, man ikke brød sig om.
LÆS MERE: Kæmper du med at få nok grøntsager ind i din families kost, så få fem gode råd lige her.
Er kvinder mere kræsne end mænd?
Ja, i en FDB-analyse kaldte 12 pct. af kvinderne sig selv kræsne mod 6 pct. af mændene.
Kan man slippe af med sin kræsenhed?
Ja, det er et spørgsmål om tilvænning. Man kan vænne sine smagsløg til bestemte fødevarer - og udvikle lyst til at spise dem - ved at smage på dem mange gange. Jeg plejer at sige 10-14 gange. Man må prøve sig langsomt frem ved simpelthen at smage på den mad, man mener, man ikke bryder sig om. Man skal åbne sanserne, give sig god tid og acceptere selv små fremskridt.
Er kræsenhed et problem, man skal gøre noget ved, synes du?
For nogle kan kræsenhed medvirke til sociale problemer. Men man går jo glip af mange gode smagsoplevelser, hvis man ikke rykker sine grænser og begynder at smage på det, man ikke bryder sig om. Men man bestemmer selv, og hvis man ikke oplever sin kræsenhed som et problem, kan motivationen ligge et meget lille sted.
Gratis sunde tips på facebook?
Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.