Spis antioxidanter mod slagtilfælde
Foto: All Over Press
Det er et svensk studie, der viser, at kvinder, der spiser en kost bestående af mange antioxidanter, har mindre risiko for at blive ramt af slagtilfælde.
Og det gælder særligt kvinder, der tidligere har været ramt af hjertekarsygdomme. Antioxidanterne skal dog komme fra mad og drikke - og ikke gennem kosttilskud, viser forskningen fra Karolinska Instituttet i Stockholm.
- Dansk forskning tyder nemlig på, at antioxidanter i kosttilskud kan være direkte skadeligt, siger Gorm Boje Jensen, der er forskningschef hos Hjerteforeningen.
Lavere risiko for slagtilfælde
Resultaterne er baseret på en stor undersøgelse af 36.715 svenske kvinder, der er født mellem 1914 og 1948. Kvinderne blev delt op i to grupper - en på 31.000 kvinder, som ikke har været ramt af en hjertekarsygdom og en på 5.500 kvinder, der har været ramt af hjertekarsygdomme.
I den store gruppe af kvinder var risikoen for at få et slagtilfælde 17 pct. lavere hos dem, der spiste flest antioxidanter. For den lille gruppe kvinder var risikoen for at få en hjerneblødning 45 pct. mindre hos dem, der spiste flest antioxidanter, sammenlignet med dem, der spiste færrest.
- Studiet viser, at antioxidanter - især fra frugt og grøntsager - er vigtige, hvis man vil forebygge slagtilfælde, udtaler Susanne Rautiainen, der er leder af forskningsprojektet, i et nyhedsbrev fra den amerikanske hjerteforening.
Kvinderne er sundere
Antioxidanter gennem kosten kan fås i høje mængder i eksempelvis te, grøntsager, fuldkorn og chokolade.
Selvom antioxidanterne har en positiv virkning, kan nogle af resultaterne også skyldes, at kvinder, der spiser mange antioxidanter gennem kosten, generelt har en sundere livsstil.