Planlæg dig til en sundere kost
Foto: All Over Press
Selvom man måske har ambitioner om at spise sundt, kan det være svært at få tid til at handle ind til den sunde middagsmad og de kalorielette mellemmåltider, så det ikke bliver alt for dyrt.
For det er netop, når aftensmaden ikke er planlagt, og der ikke er lavet en indkøbsliste, at man ender med de lette og ofte dyre løsninger.
- Det handler om at undgå hovsaløsninger. Vær på forkant med tingene, så det ikke bliver hurtige og usunde løsninger, forklarer Dorthe Rindbo, der er ekspert i personlig planlægning og forfatter til bogen "Travle kvinders guide til mere tid", til Alive.dk.
Hun giver her fem gode råd til, hvordan man kan planlægge sig til en sundere kost.
Lav madplaner
Det kan lyde lidt kedeligt, men der er til gengæld rigtig mange fordele ved at investere i lidt tid til at lave madplaner.
- Du kan gøre det på en ret simpel måde. Tag to A4-sider og del hver side op i syv felter. Hæng dem op på køleskabet og skriv så løbende retter på, du eksempelvis har lyst til at spise i næste uge. Du kan også gøre det, at du laver otte forskellige madplaner for otte uger. Når de otte uger så er gået, kan du bare genbruge og mikse madplanerne i stedet for at starte forfra hver uge, siger Dorthe Rindbo.
Køb ind en gang om ugen
- Hvis du vil spise sundt, handler det også om at have let adgang til sunde madvarer. For når der ikke er noget i køleskabet, så ringer man efter en pizza, siger Dorthe Rindbo.
Hun råder til, at man nøjes med at købe ind en enkelt gang om ugen. Lav en indkøbsliste på din computer med alle de basisting, du skal bruge i løbet af en uge. Her kan du så tilføje varer, som du skal have udover dit "basislager". Der findes også gode applikationer med færdige indkøbslister til din mobil. Lav din indkøbsliste løbende. Kryds af eller skriv ned, hver gang du kommer i tanke om, at der er noget, du mangler.
- Vælg en fast dag, hvor du køber ind, så der er et flow og en ro i din hverdag, hvor alt kører på skinner. Så kan du i løbet af ugen købe lidt mælk, hvis du mangler det, siger Dorthe Rindbo.
Hun peger på, at du også sparer penge ved denne indkøbsform, fordi du simpelthen køber færre ting, når du ikke bliver fristet på de daglige supermarkedsture.
Gør det let for dig selv
Hvis du ikke gider købe ind, kan du få ingredienser til middagsmaden leveret til døren. Det er let og betyder også, at du sparer tid ved ikke at skulle handle.
- Det kan være super smart at få pakker med ingredienser til middagsmaden leveret. Du sparer penge, fordi du netop undgår turen til supermarkedet og dermed også køber færre ting, forklarer Dorthe Rindbo.
Du kan også have en backup-plan, så du finder tre steder i nærheden af dig, hvor de leverer sund mad. For der kan være dage, hvor du enten ikke orker eller har tid til at tænke på aftensmad.
Gå i gang i god tid
Det kan være en god idé at lave aftensmad i god tid.
- Planlæg aftensmaden, så du ikke lige pludselig kører træt og mangler energi, når du skal lave mad. For det kan være rigtig svært at tage sig sammen til at gå i gang med madlavningen, når man er sur og stresset, siger Dorthe Rindbo.
Hav et madlager
Det kan være en rigtig god idé at have nogle sunde færdigretter i fryseren, du kan spise, når du ikke orker at lave mad.
- Det kan være, du har lavet en stor portion lasagne, hvor du så kan fryse en portion ned. Det er sund fastfood, og når du en dag er rigtig træt, kan du hurtigt tage portionen op. Hvis det er en færdig wok ret, kan du også altid tilsætte lidt friske grøntsager for at gøre det ekstra sundt, lyder rådet fra Dorthe Rindbo.
På www.dortherindbo.dk kan du også få tips til, hvordan man laver en effektiv og stress-fri to-do-liste i tre trin.