Sæt tempoet ned mens du spiser - og tab dig
foto: Panthermedia
Det lyder måske en tand for nemt og simpelt, at man blot skal tygge sin mad langsomt, hvis man vil tabe sig. Men faktum er, at man faktisk kan tabe sig fem til ti kilo om året ved ganske enkelt at gumle maden grundigt.
Kroppen har nemlig sit eget smarte system til at registrere sult og mæthed. Når hjernen har registreret en vis mængde mad, sørger den for, at vi føler os mætte og derfor stopper med at spise. Men sluger du din mad, får maven ikke en chance for at reagere i tide, og derfor danner du meget mindre af mæthedshormonerne.
Det tager nemlig hjernen cirka 20 minutter at sende kemiske signaler til kroppen om, at nu er jeg mæt. Så mange, der spiser hurtigt, tror, at de stadig er sultne, og så er det, at de lige napper den næste portion.
Vi har for travlt til at spise ordentligt
Ved det hidtil største forskningsprojekt om mæthedshormoner fik de amerikanske forsøgspersoner serveret en portion is to gange. Den første dag spiste de den på få minutter. Anden dag var de en hel halv time om at nyde isen. Blodprøver viste, at når de havde spist langsomt, var der markant mere af de appetit-regulerende stoffer i deres blod.
Forskerne mener, at deres resultater bør give stof til eftertanke i en tid, hvor mange mennesker spiser alt for hurtigt på grund af arbejdspres og travlhed. En anden forklaring, på at vi spiser for meget i en fart, er, at mange indtager maden foran fjernsynet.
Det betyder, du spiser ubevidst og uden fornemmelse for, hvad du får ind. Måske er du også uopmærksom på at få tygget maden tilstrækkeligt, når du ser noget i fjernsynet. Det samme sker, hvis du læser avisen, mens du sluger morgenmaden og frokosten.
Spis sammen ved spisebordet
Flere ernæringseksperter opfordrer derfor til, at vi genopliver den gamle tradition med at sætte os ned og spise sammen ved bordet. Og tager os tid til at spise sammen i kantiner eller kontorets køkken, frem for at spise frokosten foran skærmen, mens vi arbejder videre.
Væn dig til altid at spise i rolige omgivelser og lytte til din krop. Mærk efter mæthedsfølelsen og prøv også den simple øvelse med at lægge bestikket mellem hver mundfuld. Det forlænger måltidet og giver mætheden en chance for at indfinde sig.
Sådan skal du tygge din mad
1: Maden skal være tygget småt nok og opløst nok til, at du med lethed kan sluge den.
2: En god tommelfingerregel er, at hvis du stadig kan mærke på teksturen, hvillken mad det er, så har du ikke tygget det nok. Hvis du f.eks. er ved at tygge broccoli, og du stadig kan mærke med tungen, om det er stilken eller toppen, du har i munden, så skal du tygge mere.
3: Tyg ca. 30 tygninger pr. bid, før du synker. Visse fødevarer kræver flere tygninger. Andre en smule mindre. Men et måltid skal give et gennemsnit på 30 tygninger pr. bid. Jo mere du skal tygge, jo flere mæthedssignaler sendes der til hjernen. Samtidig forlænges måltidet, så du i større grad når at registrere den spirende mæthed, inden du måske forspiser dig.
4: Afgørende for en solid tyggeproces er, at der er gods i maden. Grove grøntsager, fiberrige kornprodukter og fast kød producerer langt flere mæthedssignaler end udkogte grøntsager, tynd suppe og hvidt brød.
Gratis sunde tips på facebook?
Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.