Krop & velvære
27. september 2010

Nordisk kost lige så god som middelhavskost

Det har i mange år været middelhavskosten, der har været fremhævet som den sundeste. Nu viser det sig, at dele af den traditionelle nordiske kost sagtens kan hamle op med den sydeuropæiske. Især fødevarer som fuldkorn og kål ser ud til at kunne give længere liv og mindre kræftrisiko. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.
Af: af Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/7389235d60f64382a48710108880efb2.jpg

Foto: Shutterstock

Stadig mere forskning tyder nemlig på, at det, der lander på tallerkenen, hverken behøver at være eksotisk eller nyt, men måske snarere traditionelt, hvis man vil leve sundt.

"Det ser ud som om, at traditionel nordisk kost med blandt andet fuldkorn og kål giver lavere dødelighed og mindsker risikoen for tyktarmskræft. Helt på niveau med middelhavskosten, som altid bliver fremhævet som særlig sund," siger Anne Tjønneland, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og leder af det fælles nordiske forskningssamarbejde i nordisk kost, HELGA.

De nordiske forskere fra HELGA har netop fremlagt en stor undersøgelse af den nordiske kosts betydning for levetid og kræftrisiko, hvor de endnu ikke offentliggjorte resultater viser, at dele af den traditionelle nordiske kost er lige så sund som middelhavskosten.

Hold fast i traditionelle fødevarer

De sunde fødevarer i den traditionelle nordiske kost er blandt andet rugbrød, havregryn, fisk, kål, skaldyr, æbler og bær.

Det er råvarer, som danskerne kender, og det kan være en fordel, hvis deres madvaner skal ændres i en sundere retning:

"Vi behøver ikke at tage til middelhavslandene for at hente inspiration, den sunde kost ligger lige for næsen af os, sildemadder og stuvet hvidkål for eksempel," lyder det fra Anne Tjønneland.

Vi spiser mere fuldkorn end i andre lande

Særligt fuldkorn er et enestående kendetegn ved den nordiske kost og stadig mere forskning tyder på, at fuldkornsprodukter er den enkeltstående gruppe af fødevarer, som har det største kræftforebyggende potentiale.

"Vi ved fra andre undersøgelser, at fuldkorn virker forebyggende på tyktarmskræft og brystkræft, og lige nu forsker vi i, om der er en positiv effekt på prostatakræft hos mænd, der allerede har sygdommen," siger Anne Tjønneland.

Læs også