Krop & velvære
14. april 2011

8 tips til din slankekur

Når du vil tabe dig, er der mange principper, som skal overholdes for at opnå den ønskede effekt. Her får du otte tips, der er lette at forholde sig til … og som holder!
Af: af Line Jarlkov
https://imgix.femina.dk/media/ead90feb483b496a96b88ef7f01b700a.jpg

foto: shutterstock

1. Lyt til din mave

Undgå at overspise ved at lytte til din sultfornemmelse når din hjerne synes, at du fortjener lidt godt til ganen. Prøv denne øvelse: Ret opmærksomheden mod din mave, slap af i mavemusklerne, træk vejret med maven og spørg dig selv: Hvor sulten er jeg egentlig lige nu? Spis når du er sulten, stop når du er mæt og vent med at spise, til du er blevet sulten igen. Så let er det faktisk.

Vidste du...

  • … at regelmæssig motion kan danne nye hjerneceller?
  • … at en god nattesøvn sænker faren for at få blandt andet sukkersyge, kræft og overvægt?
  • ... at 30 % af helbredet styres af generne, mens 70 % bestemmes af den måde, du lever på?

    Kilde: fitLiving

2. Før dagbog

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvor det lige er, du kan sætte ind på dine vaner, er det en god idé at føre dagbog i en periode. Skriv op hver dag i nogle uger hvad, hvor meget og hvornår du spiser. Det vil afsløre sig selv, hvor dine huller er i dine vaner. Du kan også få et medlemskab her på SlankeDoktor.dk, hvor du kan indtaste din mad og motion, som hjælper dig med at holde regnskab.

LÆS MERE: Vil du gerne i gang med at løbe, så du kan sætte fart på dit vægttab? Her får du fem begynder-tips

3. Skift til det sunde fedt

Du kan ikke undvære fedt, når du gerne vil tabe dig. Din krop har brug for fedt f.eks. til at optage K-, E-, D- og A-vitamin. Her fire alternativer til fedt på den sunde måde:

• Skift dit stegefedt ud med olivenolie eller rapsolie. De fungerer godt ved høj varme.
• Lav en velsmagende olieeddikedressing og dryp den over dine salater/grønsager.
• Drop færdigpakkede snacks som f.eks. chips og spis i stedet 25 g nødder, mandler eller kerner.
• Undgå smør eller margarineprodukter på dit brød.

4. Sæt krydderi på hverdagen

Spar på de traditionelle smagsforstærkere som salt, sukker og fedt ved at bruge flere krydderier og urter, når du laver mad. Sunde alternativer er:

• Hvidløg
• Frisk ingefær
• Chili

LÆS MERE: Chili er med til at sætte din forbrænding i vejret. Læs hvordan du ellers booster forbrændingen lige her!

• Cayennepeber
• Alger og tang
• Friske urter som oregano, basilikum, timian og koriander

5. Tid til te

Skær ned på vin til aftenhyggen og snup en lækker kop te i stedet for! Er du vant til at nyde et par glas vin lidt for ofte, kan du faktisk tabe dig 3-4 kg på et år, hvis du skærer ned på denne vane. Te er fri for kalorier og indeholder mange sunde stoffer, hvorimod alkoholen i vin hæmmer din fedtforbrænding og giver ekstra kalorier.

6. Kom fløden i fryseren

Der er ingen grund til at undvære sovs, når du vil tabe dig. Sovsen er en del af mange retter, og den binder tit måltidet sammen, så din smagsoplevelse bliver større. Hvis du har svært ved at undvære smagen af fløde i sovsen, er et godt trick at fylde en isterningepose/isterningebakke op med kaffefløde, der fryses ned. En enkelt fløde-isterning giver stor smag i sovsen set i forhold til, hvor få kalorier det handler om.

7. Kaffekalorier

Hvis du hører til dem, som dagligt drikker 3-4 krus kaffe med mælk i, og bruger du let- eller sødmælk til dette formål, så er det meget let at spare 100 kalorier om dagen. Du skal blot skifte til skummetmælk. Hvis du bruger en økologisk skummetmælk, vil du opdage, at den "farver" din kaffe bedre, og det vil måske gøre det lettere at acceptere udskiftningen.

Læs mere om:

Læs også