Økologiske basisvarer hitter
foto: shutterstock
Interesse for det nordiske køkken får os til at købe flere økologiske råvarer.
Alive.dk. Økologiske råvarer og kornprodukter ryger i højere grad i danskernes indkøbskurv.
Nye tal for salget af økologiske fødevarer i detailhandlen viser, at vi stadig handler mere og mere økologiske. Økologiske råvarer, som frugt og grønt, samt kornprodukter som pasta og mel, er de områder, der det seneste år har fået størst interesse.
I detailhandlen blev der i 2010 solgt økologiske fødevarer for 5,1 mia. kr., viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene viser en stigning på 4,2 pct. i forhold til 2009.
- Det er glædeligt, at økologien fortsat har vokseværk i Danmark. Vi havde faktisk forventet, at stigningen var lidt større. Men det positive er, at selvom det generelle detailhandelssalg var presset i 2010 formentlig pga. finanskrisen, så prioriterede danskerne altså stadig økologien højt, siger teamleder Kirsten Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer Økologi.
Det nordiske køkken hitter
I Økologisk Landsforeningen forklarer man fremgangen i disse vareområder med, at økologiske råvarer og kornprodukter har fået ekstra opmærksomhed. Blandt andet på grund af det nordiske køkken vinder frem i disse år, både blandt førende restauranter som Noma, og hjemme hos danskerne, når der skal laves aftensmad.
- Vi ser en fornyet interesse for traditionelle danske grøntsager, gamle kornsorter, nordiske bær, samt kød og mejeriprodukter, der udmærker sig smagsmæssigt på grund af brugen af særlige dyreracer, speciel fodring eller specielle geografiske forhold. De økologiske landmænd har i de senere år kastet sig ud i udviklingen af disse fødevarer, og forbrugerne tager godt imod dem, siger markedskonsulent i Økologisk Landsforening Helle Bossen.
Økologitallene viser en nedgang på 1 pct. for mejeriprodukter, der dog fortsat er lokomotiv for det samlede økologiske forbrug.