https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/07/28/motion-er-vigtigt-for-gigtpatienter/28-motion-gigt612x325.jpg
Træning og kost

Motion er vigtigt for gigtpatienter

11. juli 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
foto: pantherstock.com
Har man leddegigt, er det vigtigt at få dyrket motion, da den mindsker smerterne

Fakta om leddegigt:

•Leddegigt er en betændelsesreaktion i et eller flere led i kroppen. Det fører til, at ledbrusken ødelægges, hvilket kan ødelægge den underliggende knogle og ledkapsel.

•Omkring 35.000 danskere har leddegigt.

•Det er en kvindesygdom. To ud af tre patienter er nemlig kvinder.

•Sygdommen medfører typisk træthed, smerter og hævelse i leddene, feber, stivhed i kroppen og vægttab.

•Sygdommen er uhelbredelig, men udviklingen kan påvirkes til at gå langsommere.

•Man er ikke helt sikker på årsagen til, hvorfor sygdommen opstår. Både arveanlæg og ydre faktorer menes at kunne spille en rolle.

Stivhed, smerter og træthed er nogle af gener, som leddegigt medfører. Og det giver måske ikke meget lyst til at dyrke motion og være aktiv.

I en ny undersøgelse, som leddegigtportalen.dk står bag,

viser det sig, at hver femte leddegigtpatient frygter, at motion kan give flere smerter, og halvdelen af de personer, der får konstateret leddegigt, stopper faktisk med motionen, når de har fået diagnosen.

Men motion kan faktisk være med til at styrke bevægeligheden, knoglerne og kredsløbet hos gigtpatienter.

LÆS MERE: Styrketræning holder lægen væk

Patienter vil gerne være mere aktive
To ud af tre patienter ville da også gerne være mere aktive, men mange af dem mener, at der er for store udfordringer forbundet med det.

- Det er problematisk, at så få har talt med deres behandler om motion og kender til mulighederne for gratis fysioterapi, når vi samtidig ser, at halvdelen af patienterne dyrker mindre motion, end før de fik leddegigt. Motion er meget vigtig for leddegigtramte. Ved at styrke musklerne aflastes de hævede og ømme led, som ofte følger med sygdommen. Det giver mere styrke og færre smerter, siger Jens Ole Rasmussen, som er fysioterapeut med speciale i gigtsygdomme, til leddegigtportalen.dk.

LÆS MERE: Ukrudt af den fineste slags

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også