Bolig
6. juni 2012

Undgå at blive syg af din karklud

Karkluden kan være farlig for din sundhed. Det er derfor vigtigt at skifte den ud hver dag
Af: Juliane Olsen, Newsdesk
https://imgix.femina.dk/media/2f85d4a38a7247d39a85380a1df731b4.jpg

Foto: Shutterstock

Den er hurtigt rundt i hjørnerne efter opvasken og får en kort skyller under hanen, inden den ryger hen ved siden af vasken stadig i våd tilstand. Din køkken-karklud står model til mange ting og er ikke mindst en bakteriebombe, der kan være farlig for dit helbred.

- Karklude er fulde af forskellige bakterier og antallet vil være meget forskelligt alt efter, hvor den har været henne, men den vil altid være en slem bakterie-faktor i dit køkken. Bakterier er nemlig luddovne ligesom mennesker og vil helst bruge mindst mulig krudt på at finde mad og i karkluden finder de den rette kombination af væske og føde, siger Michael Rene, til alive.dk.

Han er fødevareekspert ved Professionshøjskolen Metropol og har udgivet bogen "Håndbog i praktisk hjælp", der er en opslagsbog om rengøring, hygiejne og opbevaring af fødevarer.

Det er ikke kun i karkluden, der kan gemme sig en masse bakterier. Også når du griller, skal du passe på. Her kan du få ni gode råd, så sommerens grillfester bliver en succes.

Fugt føder bakterier

Karkluden er det redskab i dit køkken, der er udsat for allerflest bakterier, og det høje antal stammer fra snavs, der kommer på kluden, hver gang du tørrer bordet af. Når vi bruger kluden til at tørre kødsaft og madrester op udvikler det lille stykke stof sig til en sand bakteriebombe, fordi den næsten altid er fugtig og ligger i køkkenet, hvor temperaturen er omkring 20 grader. Det er alt sammen med til at give bakterierne de bedste leveforhold, og derfor skal du huske at vaske din karklud ofte.

- Det er meget vigtigt at skifte din karklud hver dag for at undgå, at de bakterier, der giver ekstra sygedage, formerer sig. Det kan være bakterier fra jord, afføring eller råt kød, som lever på din klud og gør dit køkken ekstra beskidt, siger Michael Rene.

Fødevarestyrelsen slog sidste år fast, at det især er den unge del af befolkningen, der sjusker med køkkenhygiejnen og anslår, at omkring 10.000 unge i alderen 15-24 bliver syge af campylobacter af den årsag.

Sådan behandler du bedst din karklud:

Karkluden skal skiftes hver dag. Det er meget vigtigt, men få husker at gøre det. For at blive ekstra motiveret til at skifte, så hav altid en bunke rene karklude klar under din køkkenvask eller i dit køkkenskab lige ved hånden.

Kluden skal vaskes ved minimum 60 grader varmt vand og gerne på 90 grader, selv om det ikke er det mest miljørigtige. Karkluden vaskes på kogeprogram og helst for sig selv. Husk at komme afspændingsmiddel og salt i maskinen, for ellers virker sæben ikke optimalt på de beskidte karklude.

Husk altid at hænge din klud til tørre. Det kan sagtens være over vandhanen. Du må aldrig krølle den sammen i fugtig tilstand og bare lade den ligge. Skyld den altid ud i koldt vand, så alle sæberester fra opvaskevandet og skidtet kommer af kluden.

Brug aldrig din klud på gulvet, hvor du har gået med sko eller strømpefødder. Selv dine strømper kan slæbe jordbakterier med udefra, og de må helst ikke ende på din karklud og i din mad.

En hvid karklud er ligesom en hvid opvaskebørste det bedste valg til dit køkken. I den hvide farve er det svært at skjule, når kluden er beskidt og trænger til at blive vasket. Men husk stadig at skifte den hver dag.

Læs også