Krop & velvære
16. januar 2022

Er du træt og uoplagt? Måske, får du for lidt jern

Er du træt, har du svært ved at koncentrere dig og er din hud bleg, så kan det være du lider af jernmangel. Heldigvis findes der mange naturlige måder at få jern. Find dem her.
Af: SØNDAGs sundhedspanel, redaktionen
Jernmangel træt mangel på jern

Udgivet første gang 19. marts 2013. Foto: Shutterstock

Jernmangel ses hos cirka en tredjedel af kvinder i den fødedygtige alder og hos cirka 15 procent af alle teenagepiger. En af de hyppigste årsager til jernmangel er også blødninger.

Manglende jern kan blandt andet ses, hvis du føler dig træt, har vanskeligt ved at koncentrere sig, huden er bleg, ligesom den kan sprække omkring kropsåbningerne, specielt omkring munden.

Det er vigtigt at få nok jern i sin daglige kost, da jern blandt andet er vigtigt for vores røde blodlegemer. Mineralet hjælper med at transportere ilten rundt i kroppen.

Det er netop derfor at lave eller helt tomme jerndepoter resulterer i, at vi bliver trætte og uoplagte, når jernniveauet er lavt.

Symptomer på jernmangel

  • Træthed
  • Svimmelhed
  • Nedsat fysisk ydeevne
  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Hovedpine
  • Susen for ørerne

Så hvis du kan sige ja til nogle af disse symptomer, så få tjekket din jernstatus hos lægen.

Diagnosen jernmangel stiller man ved hjælp af en blodprøve. Hvis prøven viser, at man mangler jern, skal man herefter udredes nærmere for at finde årsagen.

Dæk dit daglige jernbehov

Der er dog en helt naturlig måde at få dækket sit daglige jernbehov. Vi kan nemlig sagtens finde naturlige kilder til jern i vores kost.

Jern findes naturligt i for eksempel hvedeklid, græskarkerne, hør- og sesamfrø, kød, indmad, fisk, bælgfrugter og tørret frugt.

Husk også, at C-vitamin fremmer optagelsen af jern, modsat kaffe, te og mælk, som binder jernet og dermed reducerer optagelsen af mineralet.

Hvornår er der behov for kosttilskud?

Hvis du har fået bekræftet hos din læge, at du lider af jernmangel, så anbefaler man dagligt 200 mg jern til voksne og 2-3 mg jern/kg til børn. Behandlingen fortsætter indtil jerndepoterne er fyldte.

Herudover anbefales gravide jerntilskud på 40-50 mg pr. dag fra 10. graviditetsuge.

Børn i alderen 6 til 12 måneder anbefales også 8 mg jern dagligt, og for tidligt fødte børn anbefales fra 4 uger til 12 måneder cirka 8 mg jern dagligt.

Kilder: Sundhed.dk, Apotek.dk

Læs mere om:

Læs også