Krop & velvære
29. august 2012

Hvor sundt er frossen mad?

Er mad fra fryseren lige så sundt som friske råvarer, og hvor længe må man fryse mad ned? Få svaret her
Af: Ilona Suonperä Jacobsen
https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/35/frossen-mad/frossen-mad-stor.jpg

foto: Panthermedia

Vi har spurgt SØNDAGs faste ekspert Anne W. Ravn, der er uddannet diætist og som arbejder som klinisk diætist på Århus Universitetshospital, om alt hvad der omhandler det mad, vi putter i fryseren.

Er frosne råvarer lige så sunde som friske?

Hvis varerne er friske, når du lægger dem i fryseren, kan de sagtens måle sig med de friske råvarer. Indholdet af vitaminer og mineraler kan være langt højere i frossen frugt og grønt, end det, der har ligget lidt for længe i grøntsagsskuffen. Heller ikke de sunde kostfibre i fuldkornsbrød, grove grøntsager og bælgfrugter forsvinder ved frysning. Ernæringsmæssigt er frostvarer geniale, fordi de gør det nemt at lave sund mad i en travl hverdag.

Hvad skal man tænke på, når man fryser mad?

Der skal være -18 grader i fryseren. Kun frysere med fire stjerner kan indfryse kød og andre varer. Varer fra supermarkedet skal pakkes om i fryseegnet emballage.

LÆS MERE: Smider du for meget mad ud? Her får du gode råd, så du undgår madspild.

Hvor længe må madvarer fryses ned?

Mellem 1-12 måneder. Datomærk altid dine frysevarer og gennemgå fryseren hvert halve år. Ingen fødevarer bør ligge i fryseren i over et år. Som tommelfingerregel kan frugt og grønt holde 6-12 mdr. Brød 6 mdr. Magert kød 6-10 mdr. og mager fisk 3-6 mdr. Fedt kød, fede fisk og fedt bagværk holder kun halvt så længe.

LÆS MERE: Is burde være en fast bestanddel i enhver fryser. Her får du opskrifter på seks forskellige slags is.

Er maden uspiselig, hvis den har ligget for længe i fryseren?

Holdbarhed er en ting, spisekvalitet en anden. Det er jo ikke farligt eller sundhedsskadeligt at spise gammel frysemad, men kvaliteten forringes og fede madvarer harskner. Til sidst smager det bare ikke af meget, og det bliver bliver tørt og mister sin oprindelige struktur. Når fedt i kød eller olier i fisk harskner, går det ud over smagen - og næringsværdien falder også. Det er ikke mindst kvaliteten af fisk og nogle kødtyper, der kan forringes ved frysning. Men god tilberedning og krydring kan dog camouflere noget af tabet af konsistens og smag.

Må man genfryse fødevarer, der har været tøet op?

En optøet fødevare har ikke godt af at blive frosset ned igen, selv om holdbarheden ikke er overskredet. Hvis temperaturen i varen ikke har været over nul, kan den genfryses, men det kan ødelægge både konsistens og spisekvalitet. Har temperaturen været over nul, kan der ske bakterievækst, og varen skal tilberedes.

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også