Så mange æg må du spise
Foto: All Over Press
Flere end hver anden dansker har et højt indhold af kolesterol i blodet, og det er meget forskelligt, hvor gode vi er til at regulere blodets indehold af kolesterol.
Da man ikke kan vide, om man er følsom overfor madens indhold af kolesterol eller ej, er det meget fornuftigt at holde lidt igen med fødevarer, som indeholder megen kolesterol - f.eks. æggeblomme, der har et relativt højt indhold af kolesterol.
Spis derfor ikke mere end højest syv æg om ugen, råder diætist Anne W. Ravn og understreger samtidig, at man snarere end at fokusere hovedsageligt på æg, bør se på hele paletten og følge de ti kostråd på altomkost.dk og madpyramiden.dk.
Læs også: Så meget betyder kosten for forhøjet kolesterol
Nogle mennesker kan spise ti æg om ugen, uden det kan ses på blodets kolesterolindhold. Men hos andre øges blodets indhold af kolesterol allerede efter fire æg om ugen.
Kolesterol er dog ikke kun skidt, for en lang række af kroppens funktioner er afhængige af kolesterol, der blandt andet indgår i dannelsen af cellemembraner. Man kan derfor ikke undvære kolesterol, men man kan samtidig heller ikke tåle for meget, ligesom balancen imellem forskellige typer af kolesterol kan blive forstyrret.
Hvis indholdet af kolesterol i blodet er for stort eller ude af balance, aflejres kolesterolet i kroppens blodkar. Det kan med tiden føre til åreforsnævring og dermed øget risiko for blodpropper.
Læs også: 12 måder at forebygge højt kolesterol
Fire sandheder om æg
1: Et helt æg indeholder knap syv gram fedt
2: Æggehvide indeholder protein men ingen fedt eller kulhydrat
3: Æggeblomme indeholder protein, vitaminer og en del fedt.
4: Æggeblommen har et relativt højt kolesterol-indhold.