Krop & velvære
2. april 2012

Rawfood, stenaldermad eller ayurveda?

Her får du gode råd til, hvordan du kan tilrettelægge din kost indenfor 3 forskellige kostretninger: rawfood, stenaldermad og ayurveda.
Af: Bibi Kirkegaard
https://imgix.femina.dk/media/e0d750abf12441fe9493eaf80fdcf76c.jpg

Der kommer hele tiden nye bud på, hvordan vi ved at ændre vores kost bliver sundere, gladere og slankere. Vi sætter fokus på tre kostretninger, der er in lige nu og som alle tager udgangspunkt i friske, naturlige råvarer.

Men vær tålmodig - der sker ikke mirakler på en uge. Det kræver tilvænning at lægge sin kost om. Find allerførst ud af, hvad der virker for dig, og tilpas maden, så du kan leve med den - også socialt.

Den rustikke RAWFOOD

Rawfood er en kostretning, der tager udgangspunkt i årstidens økologiske, rå produkter fra planteriget, og ingen råvarer må tilberedes ved over 42 grader - de må altså hverken koges, steges eller bages.

LÆS OGSÅ: Er rawfood sundt?

Ved den skånsomme behandling bevares, ifølge rawfood'ere, flest mulige næringsstoffer intakt og i den form, der er optimal for vores fordøjelsessystem. Mens varmebehandling ødelægger mange vitaminer og vigtige fordøjelsesenzymer.

FÅ OPSKRIFTER: Fiskecarpaccio efter raw food principper eller 42°Raw-brownie.

Der er lidt forskel på, hvad de forskellige rawfood-eksperter mener, der skal til, før du kan kalde dig en rigtig rawfood'er. Nogle mener, at det er nok, at 75 procent af kosten er tilberedt efter rawfood-principper, mens andre mener, at man skal helt op på 100 procent, før det gælder.

Vil du smage konsekvent "raw food", så besøg Danmarks første "raw food" café, 42°Raw i Pilestræde 32 i København. Her kan man få rødbedejuice og algeshots eller nyde salater med bl.a. salturt, tang og ramsløg. http://42raw.com/

Bøger om rawfood
"Rawfood - Intelligent, forførende og sund mad til alle" af Jens Kasupei og Vibeke Kaupert
"Rawfood for livet" af Erica Palmcrantz og Irmela Lilja

Kendte kvinder, der spiser rawfood
Demi Moore
Susan Sarandon
Uma Thurman

Den originale stenaldermad

Stenaldermad, også kaldet palæokost, handler, som ordet antyder, om at spise som vore tidlige forfædre gjorde: Primært frugt, grønt, vildt, fisk og nødder. Pasta, ris, brød, kartofler, sukker og mejeriprodukter kendte man ikke. Med frugt og grønt som dominerende kulhydrater får du et dagligt boost af vitaminer, mineraler og antioxidanter, ligesom du får masser af sunde omega-3- fedtsyrer fra vildt, fisk, skaldyr og nødder. Flere undersøgelser viser, at hvis vi får omega-3-fedtsyrer nok (og det gør de færreste), vil vi styrke bl.a. kredsløb, immunforsvar og hjerne.

5 gode stenalderråd:
1.
Jo længere holdbarhed, en vare har, jo mere usund er den for dig.

2. Læs indholdsdeklarationen. Er der et ord, du ikke forstår, så stil den tilbage.

3. Jo flere penge, der er brugt på markedsføring, jo mere usund er varen for dig! Hvor tit ser vi tv-reklamer for f.eks. friske grøntsager og nødder?

4. Alle måltider skal indeholder kød, fisk eller æg og grøntsager.

5. Undgå kornprodukter og forarbejdede kulhydrater som brød, pasta mv. Hold dig til frugt og grønt, så bliver du mæt, inden du får for meget.

Bøger om stenalderkost
"Menneskeføde" af Tor Nørretranders
"Stenalderkost" af Loren Cordainw

Kendte kvinder, der spiser stenalderkost
Madonna
Gwyneth Paltrow

Den holistiske ayurveda

Spis efter din kropstype
Ayurveda er et sundhedssystem, der stammer fra Indien, og som i sin enkelthed handler om at holde krop og sind i balance ved at spise efter den kropstype, man er: vata, pitta eller kapha. Fordi vi har brug for helt individuel mad for at bevare en sund krop og et glad sind.

5 gode ayurveda-råd
Fordøjelsen har stor betydning for din sundhed. Den nedbryder og omdanner den mad, du spiser, og afgør derfor, hvor megen energi din krop er i stand til at optage fra maden. Rigtig mange sygdomme kan undgås, hvis fordøjelsen fungerer optimalt.

1. Sid altid ned og spis - også selv om det bare er en banan. Så fungerer fordøjelsen bedst.

2. Drik små slurke vand til maden (gerne kogt varmt vand).

3. Spis det sværest fordøjelige mad først, f.eks. rå grøntsager og tunge desserter, da fordøjelsen er stærkest i begyndelsen af et måltid.

4. Undgå mad og drikke direkte fra køleskabet. Det kolde bremser din fordøjelse.

5. Bliv siddende i nogle minutter, efter du har spist - det hjælper fordøjelsen.

6. Fyldt maven halvt op med mad, kvart op med drikke, og lad resten være tom. Dette vil tillade systemet/maven at fordøje fuldt ud, hvad du har spist.

Hvilken kropstype er du?
VATA - Ofte meget slanke mennesker med lav energi-balance. Træthed forekommer ofte.

PITTA - Ofte intelligente og ambitiøse mennesker med en kraftig fordøjelse. Er ofte tørstige.

KAPHA - Ofte kraftige med en god fysik, men med tendens til at være dovne. Langsom fordøjelse.

Test din kropstype lige HER.

Bøger om ayurveda
"Spis dig lykkelig" og "Spis dig mere lykkelig" af Nicolay Marcus Zederlinn

Læs mere om:

Læs også