Grundopskrift: 1 dej - 5 lækre kager
Foto: Kuvat Reetta Rasanen.
Bløde hvedeboller:
TID:
25 MIN. + HÆVETID: 1½ TIME (+ TIL BOLLER: 20 MIN.) + BAGETID: 10-12 MIN.
Opskriften giver 16-20 STK. boller
Ingredienser:
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
3 spsk lunkent vand
1 tsk kardemomme
1 knsp. salt
1 dl sukker
1 æg + 1 æg til pensling
Ca. 8 dl hvedemel
Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en gryde og rør mælken i.
Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt kardemomme, salt og sukker.
Hæld smørblandingen sammen med ægget og gærblandingen, og rør godt rundt.
Tilsæt mel, lidt ad gangen, og ælt dejen, til den er glat og smidig.
Lad dejen hæve lunt under et rent viskestykke i 1½ time.
Ælt dejen godt på et mel-drysset bord.
Herfra er dejen klar til at blive brugt til de øvrige opskrifter – eller til en portion klassiske hvedeboller:
Form dejen til 16-20 boller, sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve under et viskestykke i yderligere 20 min.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en 225 grader forvarmet ovn i 10-15 min.
Prøv de andre 4 opskrifter på lækre kager - og brug samme grunddej:
Solbærboller med hvid chokolade (link fjernet)
Rund kanelkage med banan (link fjernet)
Chokoladesnegle (link fjernet)
Donuts med kaffeglasur og chokolade (link fjernet)