Rejser
9. marts 2012

Historiske Harzen

VIDUNDERLIG NATUR med bløde bjerge og store skove tilsat romantiske BINDINGSVÆRKSBYER og kulturhistoriske perler plus moderne tysk kogekunst, wellness og masser af muligheder for aktiv ferie – det er, hvad en mini-ferie i HARZEN kan byde på.
Af: HANNE HØIBERG
https://imgix.femina.dk/media/e958d2e6a04e42b0b045f02f9b678d57.jpg

Foto: HANNE HØIBERG, TOURISMUS SACHSEN-ANHALT OG NATURRESORT SCHINDELBRUCH

TIP TIL HARZEN

  • JOSEFKREUZ på toppen af det 580 meter høje Groser Auerberg. Det 38 meter høje udsigtstårn i stål siges at være verdens største dobbeltkors. Sikkert er det, at udsigten er formidabel. Tårnet ligger en halv times gang fra hotel Schindelbruch.
  • STOLBERG-SLOTTET i prægtig barokstil blev brugt som feriehjem i DDR-tiden. Dele af slottet er nu restaureret og åben for publikum. www.stolberger-schloss.de HARZCARD, rabatkort, der giver adgang til over 100 forskellige attraktioner, museer og udfl ugtsmål. Pris: 23,50 € for 48 timer. Køb det på www.harzcard.info
  • Tjek Stolbergs hjemmeside www.stadt-stolberg-hartz.de Her er udførlige informationer om historien, byen og attraktionerne. Mens www.harzinfo.de er en effektiv online rejseguide til hele Harzen.

Det er første gang, jeg er i denne del af det tidligere DDR, men bestemt ikke sidste. Området er utrolig smukt med bløde, skovklædte bakker og idylliske småbyer. Dertil kommer, at prisniveauet er generelt lavere end i »vest«, som det stadig hedder på disse kanter, og at det er interessant at se den kolossale udvikling, området må have gennemgået siden genforeningen i 1990 - omend her stadig er pletter med forfaldne huse i trøstesløs beton.

Tyskland rummer mange skønne feriemål - find din næste ferie til Tyskland her!

På jagt efter svampe

Den søde værtinde og hoteldirektør har lidt svært ved at tro, at gæsten, som lige er ankommet, har lyst til at gå på svampejagt. Men eftersom Sabine Waske lige har fortalt, at skoven myldrer med karljohansvampe, er det bare om at komme af sted. Bevæbnet med kurv og kniv går jeg ud i efteråret. Naturresort Schindelbruch ligger midt i den store skov i delstaten Sachsen-Anhalt i det sydlige Harzen.

En god time senere er jeg tilbage på hotellet med kurven fyldt med de flotteste svampe. Dem giver jeg til køkkenet - velvidende at jeg nok skal få fingre i dem senere.

Hjemmefra har vi bestilt kokkeskole og skal selv tilberede vores middag. På bedste tv-maner har kokken allerede lavet det mest tidskrævende på forhånd. F.eks. den vildtboullion, der danner basis for en svampesuppe, jeg begynder på. Med egne svampe naturligvis.

Imens drikker vi vin og får tip af kokken. Oprydningen tager andre sig af - vores opgave er at lære og nyde. Dét gør vi så til overmål.

Klimaneutral luksus

Naturresort Schindelbruchs hvidpudsede bygninger i klassicistisk stil har en fortid som bl.a. feriehjem for minearbejdere. Hotellet drives nu af Stolbergs Jagt- og Forstselskab, og efter en gennemgribende ombygning åbnede det i 2008 som delstatens første klimaneutrale hotel - og ét af kun en håndfuld i hele Tyskland.

Det betyder, at hotellet bruger strøm udvundet af vandkraft, opvarmes af træpillefyr, har solvarmeanlæg og kun bruger biologisk nedbrydelige rengøringsmidler. Blandt meget andet.

VEJEN HERTIL

Fra Sjælland er det lettest at tage Scandlines-færgen Gedser-Rostock. www.scandlines.dk Fra
Rostock er der 422 km ad A19, 487 km ad A9-motorvejen til Stolberg. Fra den dansk-tyske
grænse ved Kruså er der 472 km. Naturresort Schindelbruch, Schindelbruch 1, 06547 Stolberg,
Harz. www.schindelbruch.de

Hotellet er baseret på tre hovedelementer: det kulinariske, wellness og kulturhistorien. Køkkenet bruger primært regionale råvarer, og modsat det traditionelle, ret tunge, tyske køkken er dette let og moderne. Råvarerne er ikke nødvendigvis økologiske.

Filosofi en er, at man hellere vil have gode lokale produkter uden nævneværdig transport end økologiske, som måske endda er fløjet ind.

Wellness mærker jeg på min egen krop, da kyndige hænder giver nakke og ryg en velgørende massage, og da jeg senere tager en svømmetur i poolen.

Dukkehusbyen Stolberg

Kulturhistorien ligger lige uden for døren. Området er gennemskåret af velafmærkede stier, der bruges til vandring, mountain biking og langrend om vinteren. En af dem går ca. 4,5 km mod sydvest gennem den gamle bøgeskov til nærmeste by, Stolberg.

Efter små tre kvarter får jeg øje på et tegltag langt nede til venstre. Så endnu et og nu kan jeg se mere og mere af middelalderbyen Stolberg, som putter sig i bunden af en smal dal. En rigtig dukkehusby med brostensbelagte gader og velholdte bindingsværkshuse med røde tegltage. Turistperlen Stolberg ser ud præcis, som jeg altid har forestillet mig en by i Harzen skal se ud.

I 1200-tallet byggede grevefamilie Stolberg sit slot på et bjerg over byen. Men det var 1500-tallet, der var Stolbergs glansperiode. Og det var her, flertallet af de prægtige, rigt dekorerede bindingsværkshuse i sengotik og renaissancestil blev opført.

Efter omfattende restaureringsarbejde i begyndelsen af 1990'erne var Stolberg den første by i EU, der fik titlen som »Historisk Europa-by«.

I dag lever de 1.300 indbyggere næsten udelukkende af turismen. De smalle, snoede gader er spækket med små hoteller, værelsesudlejning, cafeer og restauranter, der lokker med gedigne Harz-specialiteter som »Lerchen«, grillede pølser med sauerkraut, eller konditori Friwis kiks og lagkager, som stadig bages efter 100 år gamle opskrifter.

Mens jeg går ned ad den brostensbelagte hovedgade og beundrer detaljerne på de fine bindingsværksbygninger, forstår jeg bedre, hvorfor busrejserne i sin tid satte kursen mod Harzen - og stadig gør det.

Men kan også konstatere, at Harzen anno 2010 gerne vil flytte sit image fra »støvet« til »aktiv kulturperle«.

Har du bestilt billetter til en ferie i Tyskland? Her finder du de bedste hoteller i Tyskland!

Læs også