5 myter om vitaminer
foto: Panthermedia
Skønsmæssigt spiser hver tredje dansker vitaminpiller især her i vinterhalvåret, i håbet om, at de ekstra vitaminer kan beskytte os mod alverdens sygdomme. Hidtil har dokumentationen af virkningen af vitaminer i pilleform været mangelfuld og tilfældig.
Vitaminer kan aldrig slå sunde fødevarer som fisk, fuldkorn og grove grøntsager, som foruden vitaminer indeholder omega-3- fiskeolie, kostfibre og andre kendte og ukendte vigtige stoffer.
Ny forskning tyder dog nu på, at en ganske almindelig vitaminpille kan sænke risikoen for kræft med 8 procent ifølge en meget stor og velkontrolleret undersøgelse fra Harvard Medical School i USA. Den nye afprøvning peger i retning af, at nogle vil kunne støtte deres kræftforsvar med et dagligt tilskud vitaminer og mineraler i lav dosis.
5 myter om vitaminer
MYTE 1: Antioxidanter beskytter kroppens celler
Pas på med meget høje doser E og A vitaminer. Disse antioxidanter forebygger hverken kræft eller blodpropper, men kan tværtimod have alvorlige bivirkninger som blandt andet slagtilfælde. E og A vitaminer er også sat i forbindelse med øget dødelighed.
MYTE 2: Vitaminpiller sikrer imod følger af usund levevis og dårlige kostvaner
En vitaminpille kan ikke konkurrere med fødevarer som fisk, fuldkornsprodukter og grove grøntsager, som giver det allerbedste forsvar mod kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdom etc. En pille med vitaminer kan højst supplere lidt.
MYTE 3: Dyre vitaminpiller er mest effektive
De fleste vitaminpiller har nogenlunde samme indhold af vitaminer, selv om prisen og indpakningen er forskellige. Vælg en almindelig multivitaminpille, der indeholder cirka 100 procent af det hele, og gerne den billigste.
MYTE 4: To er bedre end en
Fordi én vitaminpille er god, er to vitaminpiller ikke dobbelt så godt. Overhold anbefalet dagsdosis af vitaminer. Spis vitaminpillen til aftensmaden. Så optages de fedtopløselige vitaminer bedst.
MYTE 5: D-vitaminer er nødvendige om vinteren
Undlad eventuelt den almindelige vitaminpille, hvis du har almindelig appetit, men tag dog gerne ca. 20 mikrogram D vitaminer ekstra i løbet af vinterhalvåret, da de fleste danskere mangler dette ene vitamin, som blandt andet booster og beskytter immunforsvaret.
Kilde: Anne W. Ravn, klinisk diætist på Århus Universitetshospital