Krop & velvære
18. april 2016

Du træner din hjerne, mens du hygger dig med bridge

Er det ren ønsketænkning, at et hyggeligt spil bridge træner dine hjerneceller eller er det populære kortspil bare hygge? SØNDAGs sundhedspanel giver dig svaret her!
Af: SØNDAGs sundhedspanel
https://imgix.femina.dk/media/article/bridge-sundhed.jpg

foto Birger Storm

Jeg holder meget af at spille bridge. Jeg kom i gang med det, efter jeg gik på pension, og har nu spillet det en gang om ugen i 10 år. Vi er en masse pensionister, der mødes fast en gang om ugen, og ud over at vi hygger os, så har jeg også en god fornemmelse af, at det styrker min hjerne. Har det noget på sig, eller er det bare ønsketænkning?

Vh. fra Nærum

Vil du lære at spille bridge. SØNDAG OG Danmarks Bridgeforbund inviterer til introkursus i bridge (link fjernet)

https://imgix.femina.dk/koeb-billet-sd_0.jpg

Svar fra SØNDAGs sundhedspanel

Det er ikke kun ønsketænkning – det har bestemt noget på sig.

Hjernegymnastik er lige så vigtig som fysisk aktivitet. Hjernen skal trænes og udfordres ligesom resten af kroppen, og det er heldigvis aldrig for sent at komme i gang. Selv demente kan have en vis effekt og glæde af såvel fysisk aktivitet som hjernegymnastik.

Ældre, der dyrker intellektuelt krævende hobbyer, som f.eks. at læse, spille kort eller brætspil, lægge puslespil, løse krydsord eller sudoku m.v., har tilsyneladende en let nedsat risiko for at udvikle demens.

Man skal heller ikke underkende den positive betydning af det sociale samvær, der er forbundet med det at mødes over et spil kort, deltage i foreningsarbejde, frivilligt arbejde og andre klubaktiviteter. Når man er sammen med andre, diskuterer og drøfter forskellige meninger, udfordres og trænes hjernen.

Og det ser ud til at deltagelse i sociale sammenhænge også har en gunstig effekt på de forskellige funktioner i hjernen. Hvis du oven i købet går eller cykler for at komme til bridge, får du også fysisk træning.

»En sund sjæl i et sundt legeme« er en gammel talemåde, der sammenfatter sådanne tanker om den positive sammenhæng mellem fysisk form og hjernefunktion. Din fornemmelse er altså god nok: Du træner din hjerne, mens du hygger dig til bridge.

Lone K. Christiansen, læge

Læs mere om:

Læs også