Smagen af Skotland
Gul er den første farve, jeg bemærker, da vi forlader lufthavnen i Aberdeen og kører mod nordvest. Ude af byen begynder bakkerne, og de er beklædt med gule buske i tusindtal. Det er tornblad, en vild busk, der breder sig afsindigt og er til stor gene for skotterne. Men flotte er de, som de lyser landskabet op. Og det virker nærmest symbolsk – for det er også farven på den gyldne drik, vi er på vej for at opleve, og som har sat sit præg på den skotske kultur, økonomi og livsstil.
Vi nærmer os landsbyerne Craigellachie og Dufftown. Her er frodigt og grønt, da bilen passerer de mange sving på vejen, og vi kommer ned i dalene. Og i glimt ser vi floden Spey, der i århundreder har været livsnerve for den whisky-industri, der er egnens største indtægtskilde.
Læs også: Gode tips til Amalfikysten
Luksus ved Spey-floden
Første stop på turen er Craigellachie Hotel, der daterer sig tilbage til 1893 og ligger med Spey-floden i baghaven. Det luksuriøse hotel har en prominent betydning i områdets selvforståelse, da det rummer en mildest talt velassorteret whisky-bar. Er man ikke whisky-kender, er baren et godt sted at starte, for der følger gode råd og anbefalinger med fra det vidende personale. Og er man kender, kan man dykke ned i både klassikere og sjældenheder fra whiskyens mangfoldige verden.
Området omkring Spey-floden giver også rig mulighed for naturoplevelser. Prøv at fiske laks langs bredden - eller gå ture i de omkringliggende bløde bjerge. Og når man er i Skotland, er golf også oplagt.
The Macallan
Højdepunktet for rejsen er et besøg hos whisky-destilleriet The Macallan få kilometer uden for byen. Her bliver nogle af verdens dyreste og mest eksklusive whiskyer produceret, samtidig med at der også kommer flasker i mere anstændige priser ud fra destilleriet.
På destilleriet kommer vi med hele vejen rundt i whisky-produktionens verden. Vi ser, hvordan bygmalt bliver lavet til øl, hvorefter det bliver destilleret til såkaldt newmade-sprit, der slet ikke er whisky endnu. Det smager i stedet blomsteragtigt og nærmest som italiensk grappa – og det er først, når spiritussen kommer på egetræsfade og lagrer i årevis, at whisky-magien opstår.
Læs også: 3 efterårsperler i Danmark
Syndige specialiteter
I nabobyen Dufftown findes intet mindre end syv whisky-destillerier, der alle ligger naturskønt i den idylliske lille by, hvor stenhuse og gamle træer danner sceneriet med områdets højeste bjerg, Benrinnes, i baggrunden.
Her er det naturligvis oplagt at besøge destillerier, som f.eks. Skotlands største i form af Glenfiddich, men også vandreture på bjerget er fristende, og så kigger vi indenfor hos den lokale slagter, som laver haggis og pølser i verdensklasse.
Tip: Smag områdets syndige specialitet ”Millionaire’s Shortbread”: En smørkiks beklædt med tyk karamel og chokolade.
Rejsetidspunkt
Vi rejste til Skotland i maj, hvor alting er lysegrønt og friskt. Sommer og efterår er dog også oplagte rejsetidspunkter, hvor især efterårets farver klæder området.