Rejser til Sydafrika - bør også være for vinens skyld
foto: Kulturrejser Europa, AOP
Vestlige Cape i Sydafrika har det perfekte klima til at dyrke vin. Det er de varme, tørre somre, de kølige vintre og den frodige jord mellem de dramatiske bjerge, der gør det.
Vinstokkene står tæt på imponerende lige linjer, så langt øjet rækker på begge sider af de snoede veje. Ind imellem ligger de romantiske vingårde, mange af dem er opført i den klassiske Cape Dutch-stil med hvidkalkede mure og takkede gavle.
Mere end 350 år gammel vintradition
Vindyrkningen på Vestlige Cape går helt tilbage til 1652, hvor de første hollændere slog sig ned i Cape Town. På trods af det, er Sydafrikas vine først for alvor blevet internationalt kendt efter 1994. Det hænger sammen med, at FN opfordrede til sanktioner mod apartheidregimet– og for mange lande betød det en handelsboykot. I de sidste 20 år er sydafrikansk vin stormet frem på det globale marked.
Læs også: Wellness-ferie i efteråret
Det smukkeste vinland
Sydafrikas vinområder ligger primært i det sydvestlige hjørne omkring Cape Town, og mange vingårde er åbne for besøg. Tættest på Cape Town, lige bag Taffelbjerget ligger Constantia, som er Sydafrikas ældste vinregion.
Landets første vingård, Klein Constantia, ligger kun få kilometer uden for Cape Town og blev grundlagt i 1685. Det er her den legendariske dessertvin, Vin de Constance, bliver produceret. Vinen blev eksporteret til europæiske konger og kejsere i det 18. århundrede, og er efter sigende den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandelas yndlingsvin.
Vinhovedstaden Stellenbosch
Stellenbosch, 40 kilometer øst for Cape Town, er kendt som vinhovedstaden - og det er ikke uden grund! Med 152 vingårde fordelt på fem forskellige ruter samlet som Stellenbosch Wine Routes er der nok at vælge imellem – og området er i dén grad gearet til vinturisme.
Stellenbosch er utvivlsomt Sydafrikas mest kendte vinområde. Især områdets Cabernet Sauvignon rødvin findes på vinkort verden over, og så er regionen kendt for at være Pinotage-druens oprindelsessted.
Læs også: Langtidsferie er bedre tid til afslapning og flere oplevelser
Sydafrikas særlige drue
I 1925 eksperimenterede en professor på Stellenbosch Universitet med druesorterne Pinot Noir og Cinsault (også kaldet Hermitage). Ideen var at krydse den klassiske smag fra Pinot med en drue som var både nem at dyrke og hårdfør, som Hermitage-druen. Således fik Sydafrika sin helt egen rødvinsdrue Pinotage.
Resultatet var en meget mørk drue, og en vin, der desværre mest af alt lugtede af acetone. Vinbønderne gik sammen om at dyrke druen med omhu, og i dag er Pinotage Sydafrikas næstmest plantede drue, efter den grønne Chenin Blanc. Er Pinotage-vinen succesfuld kommer der en kraftig, mørk og rund vin med duftnoter til solbær, blomme, lakrids eller ligefrem sød tobak og bacon.